Не відкрутиться: Україна пригрозила Німеччині судами через газопровід Путіна

Кроки Німеччини з виведення газопроводу "Північний потік-2" з-під дії оновленої газової директиви в разі прийняття відповідного рішення будуть оскаржені в суді Європейського союзу, передають Патріоти України.

"За великим рахунком, ініціатива Німеччини щодо "Північного потоку-2" іде не зовсім у тому напрямі, який закладала Європейська комісія, тому я не думаю, що це буде дуже схвально сприйнято", – заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка.

"І теж треба розуміти, що все одно йде мова про імплементацію директиви. Європейська комісія має досить вагомий голос у цьому питанні, і в неї є досить чітка позиція, яким чином має бути впроваджений цей проєкт", – додав Качка.
За його словами, максимум, чого досягне Німеччина – довготривалі судові процедури, які заблокують "Північний потік-2".

"ЗаЗа великим рахунком, усі розуміють, що "битва" за "Північний потік-2" – це "битва" за стару модель газового ринку, яка все одно вмирає, і це очевидно для всіх. Тут на користь нам грає те, що ми, як не дивно, через кризові явища є набагато динамічнішими і привабливішими для європейського газового ринку", – резюмував заступник міністра розвитку економіки.

Зокрема, німецькі коаліційні партії ХДС/ХСС і СДПН розробили закон, який покликаний захистити газопровід "Північний потік-2" від правил нової газової директиви Європейського Союзу.

Вдповідна постанова ЄС передбачає зобов'язання виділяти оператора газопроводу незалежного від компанії, що постачає йому газ

Кроки Німеччини з виведення газопроводу "Північний потік-2" з-під дії газової директиви будуть оскаржені в суді ЄС

Газопровід "Північний потік-2" пройде Балтійським морем, з'єднавши постачальників у РФ зі споживачами у Європі. Його протяжність становитиме понад 1,2 тис. км, пропускна спроможність – 55 млрд куб. м газу на рік. Дві його гілки мають бути побудовані до кінця 2019 року.

"Північний потік-2" запустять в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виключні економічні зони й територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проєкт оцінюють у 9,5 млрд євро. Його реалізовує "Газпром" спільно з європейськими Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони зобов'язалися профінансувати 50% "Північного потоку-2", тобто по 950 млн євро кожна. Російська компанія надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...