Україна та загроза дефолту: Fitch переглянув довгострокові рейтинги нашої держави

Щоб зітхнути з полегшенням, принаймні на кілька років, критично важливо домовитись про перекридитацію з МВФ до зими

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті та гривні з рівня "B-" до "B". Прогнози експертів щодо ситуації в Україні позитивні, зазначають Патріоти України.

У повідомленні Fitch заявляється, що країна продемонструвала своєчасний доступ до фіскального та зовнішнього фінансування, поліпшила макроекономічну стабільність і знизила бюджетну заборгованість.

Скорочений період виборів, за оцінкою експертів, зменшив внутрішню політичну невизначеність.

"Очікувана безперервність макроекономічної політики, заявлена прихильність нового уряду до структурних реформ і взаємодія з міжнародними фінансовими організаціями означають, що Fitch очікує подальшого підвищення кредитоспроможності", – йдеться в тексті.

У Fitch додали, що сильна народна підтримка президента Володимира Зеленського та контроль його партії над урядом і парламентом надають уряду "унікальну сильну позицію для просування вперед у своїй політичній програмі, яка орієнтована на реформи".

Агентство позитивно оцінило нещодавно сформований уряд під керівництвом прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Він, як ідеться в заяві, включає технократичних, прозахідних і реформаторських міністрів.

Водночас те, що деякі "ключові особи, що визначають економічну політику", залишаються на своїх позиціях, підтримує наступність політики, що лежить в основі скорочення макроекономічного дисбалансу і підвищення стабільності.

Відзначається, що розумне управління бюджетом, стабільне зростання, зниження процентних ставок і помірний тиск на обмінний курс сприятимуть продовженню скорочення державного боргу.

"Ми очікуємо, що державний борг знизиться до 47,9% ВВП (55,8% з урахуванням гарантій) до кінця 2019 року, скоротившись майже на 20 п.п. з піку 69,2% (80,9% з урахуванням гарантій ) в 2016 році і нижче нинішнього медіанного значення "B" на 57,5%, і досягне 44,4% до 2021 року" – йдеться в релізі.

Однак, Fitch вказує, що динаміка державного боргу в значній мірі піддається валютному ризику, оскільки 67% зобов'язань деноміновані в іноземній валюті. Більш активна участь нерезидентів на місцевому ринку облігацій, на думку агентства, допоможе збільшити частку боргу в національній валюті та збільшити терміни погашення.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...