Україною розійшлися сотні тисяч фальшивих доларів: Не можна відрізнити від справжніх навіть на детекторі валют

СБУ отримала список організаторів схеми

В Україні група фальшивомонетників поширила по всій країні сотні тисяч фальшивих доларів. Вони пропонували 100-доларові купюри за ціною в 50% номіналу. Банкноти настільки якісні, що їх не вдається розпізнати навіть за допомогою детектора валют (прилади, які використовують в обмінниках).

Угруповання вже затримала Служба безпеки України (СБУ). Його організував житель Києва, який раніше притягувався за такий самий злочин. Затримали фальшивомонетників у момент, коли ті продавали чергову партію "доларів". Передавали дві тисячі в Житомирі.

Силовики провели 11 обшуків за місцем проживання та в офісах угруповання. Вдалося знайти:

  • гроші, отримані злочинним шляхом;
  • вогнепальну зброю і боєприпаси;
  • чорнові записи з "клієнтською базою" організатора схеми.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Кому може попастися фальшива купюра?

З огляду на те, що зловмисники налагодили цілу мережу збуту, а фальшивки були високої якості, "папірець" замість доларів може попастися будь-якому українцеві. Більше шансів отримати фальшивку в обміннику, де для перевірки валюти використовують тільки детектор валют.

У банках, де є камери спостереження, можуть ідентифікувати клієнта, почати більш ретельну перевірку в разі, якщо є сумніви про достовірність, шанси купити фальшиві долари незначні.

Фальшивомонетникам загрожує до 10 років в'язниці

Касири несуть особисту відповідальність за ті гроші, які вони приймають. "Іноді касиру легше потім ці фальшиві гроші комусь продати, ніж визнати, що в касі є фальшивка, яку він не помітив. Але такі випадки просто надзвичайно рідкісні. Обдурити банк і принести туди фальшивку нерозумно. Фальшивки збувають в обмінниках, у терміналах, але точно не йдуть у банк", – пояснюють у фінустанові.

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...

"Поступово повертаємося...":У НБУ прокоментували стрибок курсу долара до 40 гривень

четвер, 25 квітень 2024, 18:39

Зростання курсу долара до гривні останнім часом викликано ринковими факторами, які не несуть загрози для стабільності ринку. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube, передають...