Українське "завтра": Польща назвала дату закриття всіх своїх вугільних шахт

Переговори між урядом і профспілками шахтарів тривали кілька днів і тепер угоду передадуть до Єврокомісії.

Влада Польщі дійшла угоди з профспілками про трансформацію гірської промисловості і заявила, що остання вугільна шахта в країні повинна буде закритися в 2049 році. Про це повідомляє радіостанція RMF24, передають Патріоти України.

Зазначається, що переговори між урядом і профспілками тривали кілька днів і тепер угоду передадуть до Єврокомісії. Глава профспілки «Солідарність» Домінік Колож запевнив, що гірники не втратять роботу.

ЗМІ інформує, що влада пішла шляхом Німеччини і вирішила відмовлятися від видобутку вугілля поступово, а у гірників повинна бути гарантована робота в шахтах до виходу на пенсію. «Затверджено попередній графік закриття шахт, припинення роботи почнеться з наступного року. Ми підписали ліквідацію однієї з найважливіших галузей в історії Республіки Польща», – констатував Колож.

Уповноважений уряду з питань трансформації енергетичних компаній та вугільної промисловості Артур Собон зазначив, що угода визначає модель «чесної, справедливої дороги до трансформації польської гірничодобувної промисловості і енергетики».

Наголошується, що переговори профспілок з владою супроводжувалися акціями протесту. Наприклад, в шахтах Польської гірничодобувної групи кілька десятків робочих відмовилися виходити на поверхню після зміни. Польський уряд прийняв рішення відмовитися від вугілля в енергетичному секторі, а також закрити повністю як мінімум чотири шахти, ще 14 заморозити на три роки. Гірники, зі свого боку, підкреслювали, що процес повинен тривати, принаймні, протягом 40 років.

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...