Українських біженців із Польщі переманює одна з найрозвиненіших країн ЄС - озвучено несподівану статистику

Українські біженці залишають Польщу та переїжджають до Німеччини. До кінця червня 2023 року у Німеччині було зареєстровано приблизно 1,1 мільйона громадян України, тоді як у Польщі їх було близько 975 тисяч. Це означає, що з серпня 2022 року кількість зареєстрованих біженців у Польщі зменшилась понад 350 тисяч. осіб, а Німеччині - зросла більш ніж на 410 тис, передають Патріоти України.

Як йдеться у даних Міграційної платформи EWL, причина такої тенденції: наявність друзів та знайомих, вищі заробітки та соціальні виплати у Німеччині. Платформа разом із Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету провела дослідження "З Польщі до Німеччини. Нові тенденції міграції українських біженців".

Дослідження показує, що на рішення біженців переїхати з Польщі до Німеччини найбільше вплинув соціальний чинник – наявність друзів знайомих у Німеччині (43%). На думку його авторів, це збігається із попередньою тенденцією економічної міграції громадян України, де рекомендації друзів були головним фактором вибору країни проживання з економічною метою. Важливу роль відіграли і матеріальні питання, а саме привабливіші соціальні виплати в Німеччині (42%), можливість накопичення великих заощаджень (38%) та пропозиції роботи з вищою зарплатою (27%).

Перебування біженців у Польщі тривало в середньому 4 місяці. Більше половини біженців з України (52%) вирішили переїхати з Польща до Німеччини протягом перших трьох місяців перебування у Польщі. Майже кожен третій респондент (32%) провів у Польщі від 4 до 6 місяців. У свою чергу, середня тривалість перебування опитаних біженців у Польщі становить 4 місяці.

Дослідження показало, що найбільша міграція українських біженців із Польщі до Німеччини відбулася у третьому кварталі 2022 року – це стосувалося 41% респондентів. Найімовірніше, це було наслідком поширення інформації про те, що з 1 червня 2022 року біженці з України можуть отримати ту ж допомогу, яку отримують громадяни Німеччини (допомога з безробіття чи соціального забезпечення).

"Після 24 лютого 2022 року Німеччина відповіла на наплив біженців з України запровадженням ліберальних правил доступу до ринку праці, швидких і часто обов'язкових мовних та професійних курсів для цих громадян України. У той же час країна використовує високий рівень професійної кваліфікації українських громадян. Ці дії у поєднанні з гострою нестачею робочої сили на німецькому ринку вказують на ймовірність подальшого посилення цього міграційного тренду", – коментує результати дослідження Анджей Коркус, голова правління Міграційної платформи EWL.

Лише 13% респондентів гадають про повернення з Німеччини до Польщі, а втричі більше (38%) не планують повертатися. Проте цікавим з погляду майбутнього польського ринку праці є той факт, що майже половина (49%) біженців, які виїхали з Польщі до Німеччини, все ще вказують на нерішучість у контексті можливого повернення до Польщі.

Було опитано 400 повнолітніх громадян України, які приїхали до Польщі після початку повної війни, а потім поїхали до Німеччини.

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...