Українських заробітчан кличуть на роботу в Чехію: Кому заплатять 90 тис. на місяць

У Чехії відкрили тисячі вакансій для українських заробітчан. Найчастіше заробіток пропонують на кілька місяців, а попит мають електрики, зварювальники та водії. Розмір зарплати доходить до 90 тис. грн. Це випливає з даних статики кадрового порталу work.ua. Наприклад, зварнику (MIG, MAG, TIG) у Чехи готові заплатити від 80 до 90 тис. грн. Побажання до кандидата, передають Патріоти України.

  • віза або паспорт ЄС
  • вік: від 22 до 60 років
  • досвід роботи зварювальником від 3-х років
  • робота напівавтоматичним зварюванням (досвід від двох років)
  • обов'язкова наявність атестації (сертифікат або диплом зварювальника)

Електрик у Чехії може заробляти 75-85 тис. грн. На роботу беруть українців віком до 55 років. Серед вимог:

  • досвід роботи від 2 років;
  • допуск не нижчий від 3-го.
  • закордонний паспорт.

Водій категорії СЕ в Чехії може заробляти до 73 тис. "Усі процеси відповідають чинним трудовим, санітарно-гігієнічним, безпечним і екологічним нормам, які визначені законодавством Чеської Республіки та ЄС", – йдеться в оголошенні.

Чому стільки нелегальних мігрантів з України?

За підрахунками Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, близько 5 млн українців змушені працювати за кордоном у різних країнах світу. Приблизно 50-60% із них працюють нелегально. Українці влаштовуються на роботу в інших країнах в обхід закону через низку причин. Насамперед багато хто звик нелегально працювати і в Україні, тому така можливість їх не лякає.

Ще одна причина – міграційне законодавство деяких західних країн, яке забороняє наймати низькокваліфікованих працівників-іноземців. Наприклад, у Німеччині трудову візу не можуть отримати люди, які не знають мови і не мають підтвердженої кваліфікації, а на сезонні роботи можуть претендувати тільки громадяни ЄС. Але німецькі зарплати для українців дуже привабливі. Тому багато людей погоджується їхати в Німеччину без трудової візи і залишатися на нелегальні роботи з усіма наслідками.

Можливий і ще один варіант, коли люди їдуть із трудовою візою, претендують на одну роботу й зарплату, але їм пропонують більше грошей – тільки нелегально. І вони погоджуються, бо заробляти необхідно.

Що загрожує нелегалам?

Неофіційна робота за кордоном має багато ризиків. Передусім варто розуміти, що така людина абсолютно не захищена місцевими законами і не має ніяких прав. Щонайменше їй можуть не заплатити, але це ще не найстрашніше. Як розповідає президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, у 2018 році Польщу вразив випадок з українцем. Чоловікові, який нелегально працював на одному з виробництв, стало зле. За наказом керівника підприємства його просто вивезли якомога далі й залишили в лісі вмирати.

Нелегальна робота в Росії має ще більші ризики, ніж у Європі. "Це країна, в якій не поважають права власних громадян, – говорить Воскобойник, – а що вже говорити про права українців, які перебувають нелегально. Це може призвести до того, що в таких людей є ймовірність потрапити в дуже неприємні ситуації, коли їх можуть звинуватити в чому завгодно. Не забуваймо, що між нашими країнами йде війна".

Загалом, якщо нелегала зловлять, країна може вдатися до таких заходів, як штраф (у Європі це кілька тисяч євро) і екстрадиція. Крім того, людині, яка порушила умови митного режиму, заборонять в'їзд у країну на 3-5 років. Після зняття заборони у візі, навіть туристичній, можуть продовжити відмовляти.

Джерело: Обозреватель

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...

В Україні пенсії перерахують за кілька днів: Кому підвищать на 520 грн

четвер, 28 березень 2024, 8:25

В Україні підвищать частину пенсій з 1 квітня. Максимальний розмір надбавки становитиме 520 грн. Йдеться про пенсіонерів у віці 65 років зі стажем не менш ніж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.Про це йдеться в публікації видання "На пенсії",...