Українським біженцям за кордоном стає дедалі важче - названо причини

Українцям нині всюди нелегко: як у рідній державі, так і за її межами. Біженцям, які знайшли собі притулок за кордоном, також стає дедалі важче жити, передають Патріоти України.

У багатьох країнах вже скоротили їм соціальні виплати, а також впроваджують плату за житло. Через енергетичну кризу, в Європі цьогоріч розростається нечувана інфляція. Зокрема у Польщі, яка прийняла найбільше українців, споживчі ціни за рік зросли майже на 18%.Такі дані наводить польська статистика, пише Європейська правда.

Так, у річному вимірі, з жовтня 2021 по жовтень 2022, ціни в Польщі на товари та послуги зросли на 17,9%. Причому лише за жовтень порівняно до вересня вони підскочили на 1,8%.

Найбільшу лепту у зростання цін внесли енергоносії. Так, загалом у Євросоюзі за рік вартість енергоносіїв зросла на 41,9%. А в Польщі у жовтні нинішнього року локомотивом інфляції стали ціни на пальне. Так, порівняно до жовтня минулого року вони зросли на 19,5%. І навіть порівняно з цьогорічним вереснем вони стали вищими на 4,1%.

Ціни на товари та послуги також лише за місяць зросли на 1,8%. А в секторі енергоносіїв жовтневі ціни перевищили ті, що були у вересні, на 2%.

Відповідно до підрахунків Головного статуправління Польщі, у вересні річна інфляція склала 17,2%, тоді як у серпні вона становила 16,1%, а в липні – 15,6%. Тобто, з кожним місяцем інфляція у Польщі пришвидшується, і навряд чи вона загальмує взимку, коли потреба в енергоносіях зросте у кілька разів.

Не набагато краще зараз і в інших країнах єврозони. Середній рівень інфляції в ЄС вперше досяг двозначної цифри. У жовтні вона становила 10,7% в річному вимірі. А загалом у ЄС найвищі показники інфляції зафіксовані в державах балтійського регіону: в Естонії – 22,4%, у Литві – 22%, у Латвії – 21,8%. А найменше зросли ціни на Мальті (7,5%) та у Фінляндії (8,3%)

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...