Українці повинні сплатити податки за продаж авто: Що треба знати

Продаж автотранспорту в Україні фізичними особами оподатковується за різними ставками залежно від кількості угод протягом року. Перший продаж не оподатковується, другий - 5% ПДФО та 1,5% військовий збір, третій та наступні - 18% ПДФО та 1,5% військовий збір, передають Патріоти України.

Про це пише Укравтопром. При продажу автотранспорту фізичною особою потрібно враховувати різні ставки податків на дохід, залежно від кількості продажів і типу транспортного засобу.

Податки на продаж легкових автомобілів, мотоциклів та мопедів

Якщо ви продаєте легковий автомобіль, мотоцикл або мопед протягом календарного року, ставки податків залежать від кількості укладених угод. Зараз вони такі:

  • перший продаж: ставка податку на дохід фізичних осіб (ПДФО) становить 0%. Це означає, що при першому продажі транспортного засобу податок на дохід не стягується;
  • другий продаж: з другого продажу протягом року необхідно сплатити 5% ПДФО від вартості транспортного засобу, а також військовий збір у розмірі 1,5%;
  • третій та наступні продажі: за кожну наступну угоду протягом року ставка ПДФО збільшується до 18% від вартості транспортного засобу, плюс військовий збір 1,5%.

Ці правила дозволяють уникнути подвійного оподаткування, якщо фізична особа здійснює продаж автотранспорту рідко, але вводять жорсткіші умови для тих, хто регулярно продає транспортні засоби. Для вантажівок, автобусів, причепів, тракторів та іншої спецтехніки податки також залежать від кількості продажів:

  • перший і другий продаж: оподатковується за ставкою 5% ПДФО і військовим збором 1,5% від оціночної вартості транспортного засобу;
  • третій та наступні продажі: податок на дохід фізичних осіб становить 18% від вартості транспортного засобу плюс військовий збір 1,5%.

Ці ставки діють для всіх видів рухомого майна, що підлягає продажу, і відображають прагнення держави забезпечити справедливе оподаткування доходів від таких угод.

Особливості оподаткування для нерезидентів України

Фізичні особи-нерезиденти України також зобов'язані сплачувати податки при продажу транспортних засобів. Відповідно до статті 172.9 Податкового кодексу України, для них усі доходи від продажу автотранспорту оподатковуються за ставкою 18% незалежно від кількості угод, здійснених протягом року.

Це важливий момент, на який слід звернути увагу іноземцям, які продають своє майно в Україні, щоб уникнути можливих штрафів за несплату податків. Парламент України наразі розглядає пропозицію щодо підвищення військового збору для громадян, які вперше реєструють транспортні засоби у відділеннях МВС.

Якщо ініціативу буде прийнято, власникам автотранспорту доведеться сплачувати військовий збір у розмірі 15% від вартості транспортного засобу. Це може суттєво вплинути на загальну вартість володіння автомобілем або іншою технікою, особливо для тих, хто планує часто продавати або купувати транспортні засоби.

Важливі нюанси про ПДФО

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) в Україні стягується з усіх громадян, які отримують доходи, за різними ставками. Максимальна ставка 18% застосовується до таких видів доходів:

  • зарплата;
  • прибуток від підприємницької діяльності;
  • оренда нерухомості або лізинг;
  • виграші в розіграшах і лотереях;
  • відсотки за депозитами, облігаціями, цінними паперами;
  • роялті;
  • продаж рухомого майна (третього за рік);
  • спадок, отриманий від нерезидентів;
  • іноземні прибутки.

Водночас існують пільгові ставки, наприклад, 0% для спадщини, отриманої членами родини першого та другого ступенів споріднення, або для продажу квартири, що перебувала у власності більше трьох років.

У "Нафтогазі" заговорили про найскладнішу зиму для України: Що буде з цінами на газ

субота, 24 серпень 2024, 13:30

Україна готується до найскладнішої зими, забезпечуючи достатні запаси газу та стабільні ціни для споживачів. Водночас українців закликають до енергоефективності, щоб зменшити ризики енергетичних криз, передають Патріоти України. Про це розповів СЕО "На...

"Людина у 65 років - це не дідусь із сивою бородою": У Мінсоці розповіли, чи збираються підвищувати пенсійний вік

субота, 24 серпень 2024, 12:28

В Україні загальний пенсійний вік за умови виконання умов щодо стажу складає 60 років. При тому частина українців зможе вийти на заслужений відпочинок тільки в 65 років, якщо не має достатньої кількості стажу. Цей "стандарт" не планують змінювати найбл...