Українці можуть підвищити свої пенсії в будь-який момент: Ось що треба знати

В Україні розмір пенсії залежить від стажу та заробітної плати. Проте також майбутня виплата залежить і від того, чи правильно майбутній пенсіонер подав документи, передають Патріоти України.

Як пише видання "Мінфін", є щонайменше чотири варіанти підвищити свою пенсію. Всі вони дають можливість вигідно перерахувати виплату.

Подати довідки про заробітну плату за 5 років підряд по 30 червня 2000 року

Заробітна плата для обчислення пенсії враховується за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року, на підставі даних, що містяться в системі персоніфікованого обліку та ведуться Пенсійним фондом України.

Заробітна плата за період 60 місяців до 01 липня 2000 року враховується за бажанням особи, при наявності підтверджуючих документів (особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою або організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією). За словами адвоката, збирати необхідні дані доцільно тим особам, які в радянський період отримували велику, як на ті часи, заробітну плату.

Зарахування періодів роботи до стажу

Випадки, коли Пенсійний фонд не зараховує до стажу періоди роботи внаслідок неналежно заповнених записів у трудовій книжці, трапляються доволі часто. Оскільки кількість страхового стажу, як вже говорилося, впливає на розмір пенсії, це питання можна вирішити двома шляхами.

"Перший — подати уточнюючу довідку з підприємства, де особа працювала. Другий — звернутися до суду з вимогою зобовʼязати Пенсійний фонд зарахувати відповідні періоди роботи до стажу", — зауважує експерт.

На сьогодні, за його словами, судова практика у таких спорах склалася на користь пенсіонерів.

Звичайно, найвигідніше (в плані витрат та часу) — це отримання довідки та подача її до ПФУ. З цього варто й починати. Проте, трапляється, що таку довідку неможливо отримати з об'єктивних причин, скажімо, підприємство ліквідовано, але документи не передали до архіву, або документи передали, але не всі; або ж підприємство чи архів на непідконтрольній території. І тому тут вже єдиним варіантом буде суд, де достатньо високі шанси отримати позитивне рішення.

Щоправда, судовий процес супроводжується певними витратами. Сума залежать вони від того, сама людина займатиметься справою чи з адвокатом. Якщо сама, то їй потрібно буде сплатити лише судовий збір — 1 211,2 грн. Якщо з адвокатом — ще й гонорар адвокату.

Перехід з одного виду пенсії на інший

У особи є право перейти на інший вид пенсії, наприклад, із пенсії за вислугу років за Законом України "Про пенсійне забезпечення" на пенсію за віком за Законом України "Про загальнообовʼязкове державне пенсійне страхування". Зазвичай, це відбувається тоді, коли інший вид пенсії дає можливість отримати більші виплати.

Владислав Зайцев звертає увагу, що якщо відбувається перехід із одного виду пенсії на інший, має застосовуватися новий показник середньої заробітної плати за три попередні роки. Це теж досить сильно може вплинути на підвищення пенсії, особливо для тих пенсіонерів, які давно виходили на пенсію.

Проте, у більшості випадків пенсійні органи не застосовують новий показник. Вирішити це питання непросто. Зазвичай, для захисту своїх прав доводиться звертатися до суду.

Судові спори з органами Пенсійного фонду

До нарахування Пенсійним фондом пенсій у багатьох виникають претензії, і часто вони не безпідставні. У більшості випадків, йдеться про некоректний розрахунок суми виплати. Також оскаржити можна неправомірні дії ПФ, такі, як, наприклад, не проведення перерахунку пенсії за новими довідками про грошове забезпечення (стосується військових пенсіонерів), не проведення індексації тощо.

"На жаль, у більшості випадків, вирішити такі спори можна лише у судовому порядку. Проте, робити це однозначно треба, адже все це впливає на пенсію, яку особа отримуватиме", – підкреслює експерт.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...