Українці можуть залишитися без вина і шампанського на Новий рік - дефіцит загрожує всьому світу

У світі може виникнути дефіцит товарного вина і шампанського у святковий зимовий сезон. Справа в тому, що збільшився попит на коробки і пляшки для алкогольних напоїв. Також зросли ціни на доставку товарів по всьому світу.

Виробники вин наразі зіткнулися з логістичними проблемами. Американські винороби скаржаться, що на ринку немає пляшок для розливу. Про це йдеться в матеріалі WSJ.

Минулого місяця попит на винні коробки збільшився на 77%, а на винні пляшки – аж на 172%. Річ у тім, що пропозиція не встигає за потребами виробників. Причина – збої в ланцюжках поставок, а більшість тар надходить із Китаю та Індії.

У крайньому разі буде пластик

Як кажуть фахівці, навіть якщо скляних пляшок і далі не буде вистачати, то винороби можуть вдатися до використання пластику. "Пластик кращий за порожні полиці", – заявив власник кількох магазинів алкогольного ритейлера Gary's Wine&Marketplace, який дозволив постачальникам піти на такий захід.

Сильно на ситуацію з поставками у виноробній галузі вплинула пандемія коронавірусу. Дистриб'юторам (фірми і підприємці, які ведуть оптові закупівлі) було важко наздогнати різке зростання споживчого попиту, а закриття підприємств позначилося на ринку праці. За словами експертів у цій галузі, ситуація може в майбутньому погіршитися.

Працівників не вистачає

Як заявив прессекретар PLCB (Рада з контролю за алкогольними напоями Пенсільванії) Шон Келлі, крім порожніх полиць у винних магазинах, незабаром може виникнути нестача співробітників для збільшення продажів. Терміни поки невідомі, сказав фахівець.

Про ситуацію також розповів генеральний менеджер MacArthur Service (роздрібний продавець з Вашингтона) Філ Бернштейн, зазначивши, що проблеми з попитом вплинули на ситуацію. "Ми почули про ці проблеми кілька місяців тому", – сказав він.

Як писав CNN, ціни на доставку товарів зросли по всьому світу. Так, в британській компаніїDrewry Shipping підрахували. що:

  • загальна вартість доставки звичайного контейнера по основним з Азії на Захід зросла на 360% з серпня 2020 року по серпень 2021 року;
  • найбільший стрибок цін відбувся на маршруті з Шанхая (Китай) в Роттердам (Нідерланди): вартість доставки зросла на 659%.
За прогнозами експертів, це призведе також до зростання цін. Як бачимо, одними з таких товарів може стати вино і шампанське.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...