Українцям готують новий тариф на електроенергію: У Міненерго розкрили деталі

Міністерство енергетики та Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) досі не погодили остаточного варіанта підвищення тарифу на електроенергію. Проте таке рішення неминуче: без цього неможливо буде підготуватися до опалювального сезону. Про це заступник міністра енергетики Фарід Сафаров заявив в ефірі телемарафону, передають Патріоти України.

За його словами, тільки для підготовки до опалювального сезону потрібно 3,4 млрд. доларів (на купівлю матеріалів, обладнання, проведення ремонтних робіт).

"Починаючи з жовтня та наступні шість місяців українська енергетика отримала значні пошкодження", - пояснює Сафаров. Міжнародної допомоги недостатньо для того, щоби підготуватися до опалювального сезону.

Українська енергетика тимчасово втратила 44% атомної генерації, 78% – потужності ТЕС, 75% – вітрової генерації та близько 20% – сонячної генерації. "Будь-які зміни тарифів – вимушені рішення. Кабмін та НКРЕКУ працює над цим питанням, щоб зрозуміти, як підвищити тариф. Але все одно потрібно це зробити, інакше енергетики не зможуть добре підготуватися до опалювального сезону", – пояснив заступник міністра.

Раніше глава НКРЕКУ Костянтин Ущаповський заявив, що розглядається можливість збільшення тарифів на електроенергію до 2,4-2,8 грн за кВт*годину. Але при цьому збережуть пільгу ціну 1,44 грн за кВт*годину при споживанні до 250 кВт*годину на місяць.

Так, один із базових варіантів, за його словами, – встановлення тарифів на рівні від 2 гривень 40–80 копійок за кіловат-годину за збереження тарифу 1,44 грн/кВт-година, що діє для місячного споживання до 250 кВт-год.

"Це така ситуація. У ній головне забезпечити дієву програму захисту незахищених верств населення", - сказав Ущаповський, додавши, що не йдеться про підвищення тарифів для населення до ринкового рівня, який зараз становить приблизно 6,2 грн/кВт-год. За діючими нормами дія тарифів для населення на рівні 1,44 грн/кВт-год та 1,68 грн/кВт-год (у разі споживання від 250 кВт-год на місяць) закінчується з 1 травня.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...