Українців зобов'яжуть декларувати купівлю доларів: Кого зачепить

Комітет Ради з питань антикорупційної політики рекомендував ухвалити законопроєкт №9457. Документ передбачає, що чиновники та ті, хто виконує функції держави, місцевого самоврядування (т. зв. PEP, політично значущі особи), будуть зобов'язані декларувати купівлю валюти. Про це йдеться у законопроєкті, опублікованому на сайті Ради, передають Патріоти України.

Так, документ, який розробили за участю НАБУ і який вніс до парламенту Кабмін, передбачає, що декларувати доведеться купівлю, продаж чи обмін будь-якої валюти.

Водночас повідомлення про суттєві зміни у майновому стані не подається за результатами здійснення операцій з купівлі, продажу чи обміну іноземної валюти. Тобто якщо в результаті обміну валют вдасться заробити на різниці в курсах, декларувати це не потрібно.

У записці пояснення до документа йдеться, що заробіток на обміні валют можуть використовувати для того, щоб легалізувати насправді незаконні операції. "Згідно з положеннями проєкту Закону, зазначені ризики пропонується усунути через виключення із примітки до статті 46 Закону положення про відсутність обов'язку відображення у декларації угод щодо обміну валюти", – йдеться у документі.

Зазначимо, що в Україні діє довічний статус PEP. Тобто чиновники, депутати тощо до кінця життя стикатимуться з більш уважним фінансовим моніторингом з боку банків. Це була вимога з боку НБУ.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...