Україну очікує ще один різкий стрибок цін на продукти: Що подорожчає найбільше

Ціни на продукти і інші товари в Україні в найближчі місяці зростуть. Як повідомляють у Держстаті, вартість буде змінюватися під дією різних факторів, передають Патріоти України.

За дев'ять місяців 2022 року середні споживчі ціни в країні зросли на 21,8%. Однією з головних причин стала повномасштабна війна з Росією.

Тепер же, напередодні зими, нас чекає ще один стрибок цін:

  • + 27,4% - на товари продовольства;
  • + 23,7% - на побутову хімію і техніку;
  • + 19,5% - на алкоголь і сигарети.

Може піднятися вартість транспортних послуг на 27,3% через перебої в енергетичній сфері, що в свою чергу впливає на функціонування окремих видів комунального транспорту. Це ж може привести до стрибка цін на бензин, електрогенератори, свічки, ліхтарики і павербанки – все, що може врятувати за відсутності світла.

Варто відзначити, що за останній місяць серйозно подорожчали одяг і взуття (9,8%), продукти харчування (1,9%), побутова техніка (2,8%), а також освітні послуги (7,1%).

Якщо розглянути дев'ять місяців 2022 року з січня по вересень включно, лідерами за темпами зростання за офіційними даними Держстату були наступні категорії:

  • автомобільне паливо та мастила + 61,8%
  • продукти харчування + 27,4%
  • транспортні послуги + 27,3%
  • предмети домашнього вжитку, побутова техніка + 23,7
  • алкогольні напої, тютюнові вироби + 19,5%

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...