Улюблений напій буде по кишені не всім! Кава в Україні подорожчає у півтора раза

Починаючи з березня 2021 року ціни на каву у світі зростають. Найбільше на подорожчання вплинули проблеми у Бразилії, Колумбії та В'єтнамі - найбільших світових експортерів продукту. Ціна може зрости у півтора раза, а подорожчання відчують і українці, передають Патріоти України.

Восени ціна на арабіку піднялася до $2,16 за фунт, а це найбільша позначка з лютого 2012-го. Навесні та восени 2021-го вартість кави загалом зросла на 55%. Про це йдеться у матеріалі Depo.ua.

Що трапилося?

Навесні 2021-го стало відомо, що врожай у Бразилії буде набагато нижчим, а головною причиною стала велика посуха. Щоб було зрозуміліше, ця країна забезпечує приблизно третину всього світового експорту кави.

Тобто скорочення врожаїв навіть на 10% – проблема. А нинішнє скорочення становило до 20%.Вплинули на зростання вартості й проблеми у Колумбії. Так, на тлі проблем із Бразилії місцеві фермери вирішили не виконувати попередньо укладені контракти та не відвантажувати зерна.

Це робилося для того, щоб збільшити ціну та продати каву дорожче. Так, було порушено логістику, скасовано значну частку контрактів, а якусь частину врожаю взагалі втратили.

Як вплине на українців?

За прогнозами експертів, втрати ринків кави, які вже вимірюються десятками відсотків, диктуватимуть умови щонайменше до весни 2022-го. Саме тоді вже можна буде оцінити майбутні урожаї в країнах-виробниках. За 5 років постачання кави в Україну збільшилося на 63%. А у 2020-му імпорт досяг 48,4 тис. тонн, вартість – $166 млн.

Подорожчання кави зачепить і Україну. Наразі ціни на каву зросли на третину в магазинах. Але поки що кав'ярні ще стримують старі ціни, можливо, використовуючи запаси, а можливо, – боячись втратити клієнтів. Але якщо кав'ярні одна за одною почнуть піднімати ціни, то за ними, звичайно, підтягнуться й інші продавці. Так, стаканчик еспресо незабаром зможемо купити не за 19–25 грн, а за 30-35 грн.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...