У Кабміні хочуть зробити незмінними тарифи на гарячу воду й тепло

Зі слів Шмигаля, ринок перебуває в процесі формування і місячний продукт не є справедливим для окремих категорій громадян.

У Кабміні готують меморандум, який стосується тарифів на централізоване опалення й гаряче водопостачання. Підписати його планують найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на Урядовий портал.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що Україна рухається до відкритого ринку — найсправедливішого інструменту встановлення вартості послуг, тарифів та цін.

З його слів, ринкова ціна на газ формується на світових біржах та розраховується на українській біржі.

"Наприклад, улітку після запровадження ринку газу ціни коливалися на рівні менш як 3 тисячі гривень за тисячу кубометрів. А протягом вересня-жовтня можна було укласти річний договір із НАК "Нафтогаз" за ціною 4,70 гривень за кубометр. Декілька десятків тисяч людей скористалися цією можливістю і сплачуватимуть цю ціну протягом року", — підкреслив прем'єр-міністр.

Шмигаль зауважив, що водночас ринок перебуває в процесі формування і місячний продукт не є справедливий для окремих категорій громадян. За його словами, для цього уряд ухвалив рішення про граничне обмеження ринкової ціни газу в Україні на рівні 6,99 грн за куб. м.

"Це обмеження діятиме з 1 лютого і доти, доки це буде потрібно в цьому опалювальному сезоні. Ціна газу коштуватиме не дорожче 6,99 гривні за кубічний метр з ПДВ. Якщо компанії не можуть торгувати за такою ціною, то обов'язок постачати газ за такою ціною переходить до постачальника останньої надії, яким є НАК "Нафтогаз", що готовий постачати людям блакитне паливо за цією ціною", — сказав Денис Шмигаль.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...