У неї є союзники: Росія пішла ва-банк у війні за лівійську нафту

Захід нічого не робить для протистояння країнам, які підтримують маршала Халіфа Хафтара, в число яких, крім Росії, входять Єгипет і ОАЕ.

Халіф Хафтар. Фото: Лента.ру.

Росія посилює військову присутність в Лівії, підтримуючи живою силою і зброєю маршала Халіфа Хафтара, який веде війну за контроль над нафтовими ресурсами з визнаним ООН офіційним урядом у Тріполі. В кінці жовтня і на початку листопада Москва перекинула до Лівії додатковий контингент з 200 бійців, в тому числі висококваліфікованих снайперів. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на лівійське МВС, передають Патріоти України.

Найманці з ПВК Вагнера покликані підтримати армію 75-річного Хафтара, який за останні три роки як мінімум тричі відвідував Москву, в тому числі для переговорів з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і головою Міноборони Сергієм Шойгу.
Разом з російськими бійцями армія маршала, якому протистоїть збройне ополчення в центральній і західній Лівії, отримала винищувачі Су, високоточну артилерію, ракетні комплекси і військових радників.
За даними РБК, в кінці минулого року в Лівію були спрямовані елітні десантні підрозділи з Підмосков'я, а також спецназ військовослужбовців Головного управління Генштабу (ГРУ), яким було доручено готувати кадри для армії Хафтара.
Для ремонту військової техніки та вирішення проблем логістики Росія створила військову базу на заході Єгипту, президент якого Абдель Фаттах ас-Сісі підтримує тісні зв'язки з Кремлем, розповіли NYT західні дипломати.
За їх словами, російських сил поки недостатньо для того, щоб Хафтар міг взяти столицю Тріполі, де базується центральний уряд і ЦБ, які контролюють доходи від видобутку нафти в обсязі 1,3 млн барелів на день.
І тим не менше, російська військова присутність забезпечить Кремлю місце за столом переговорів про майбутнє Лівії, вважають дипломати. «Абсолютно ясно, що Росія йде ва-банк у цьому конфлікті», - заявив NYT генерал Осама аль-Джувайлі, високопоставлений командувач сил урядової армії. Він додав, що Захід нічого не робить для протистояння країнам, які підтримують Хафтара, в число яких, крім Росії, входять Єгипет і ОАЕ.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...