У ПФУ зробили тривожну заяву щодо обіцяного підвищення пенсій з 1 березня

Індексація не торкнеться близько 3,5 млн пенсіонерів, але і це ще не усе...

В Україні може не відбутися запланована індексація пенсій з 1 березня, про що заявили в Пенсійному фонді. Про це заявила прес-секретар ПФ Ганна Швець, передають Патріоти України.

За її словами, для цього потрібно відповідна постанова Кабінету міністрів, в якій будуть прописані терміни і порядок перерахунку. У свою чергу аналітик інституту Growford Олексій Кущ зазначив, що у пенсійному законодавстві прописано, що індексація пенсій повинна проводитися щороку.

"Вона повинна проводитися за формулою: 50% від приросту середніх зарплат і відсотка інфляції за минулий рік. Але не вказано, з якого саме числа повинні перераховувати. В минулому році це зробили з 1 березня, а як буде в цьому році - поки неясно. можуть перерахувати з квітня або травня, а можуть і зовсім поставити це питання на паузу. Якщо нинішній Кабмін піде у відставку, то з'явиться і офіційний привід відкласти індексацію на невизначений час, адже новий уряд ще потрібно сформувати, плюс не факт, що він відразу ж візьметься за пенсії", - розповів він .

Тим часом чутки про початок індексації пенсій з 1 березня активно поширюють ЗМІ. У свою чергу пенсіонери вже почали вираховувати, на яку надбавку зможуть розраховувати. Економіст Віктор Скаршевський підрахував, що пенсіонери отримають надбавку на більш, ніж 11%.

"У законі про пенсійне забезпечення прописано, що індексація пенсій має проходити щорічно в автоматичному режимі, Формула наступна: 50% інфляції і зростання середньої заробітної плати за минулий рік. У 2019 офіційна інфляція склала 4,2% (тобто, 50% - це 2,1%), а середня зарплата збільшилася на 18% (половина від цього показника - 9%). тобто, по формулі пенсії повинні проіндексувати на 11,1%", - зазначив він.

Цікаво, що в минулому році підвищення склало на 15%. Цього року надбавка буде нижче через те, що в 2019 році почалося уповільнення темпів інфляції. У самому законі прописано, що на надбавку до пенсії не можуть розраховувати наступні категорії пенсіонерів:

  • одержувачі соціальних пенсій. Громадяни, у яких не вистачило страхового стажу для "нормальної" пенсії і кому держава нарахувала мінімалку. Їм окремо переглядають пенсії, підтягуючи їх під прожитковий мінімум
  • працюючі пенсіонери
  • держслужбовці
  • пенсіонери, які отримують максимальні пенсії (на сьогоднішній день це близько 16,4 тисяч гривень)
  • одержувачі спецпенсій, в тому числі, колишні працівники судів (у деяких пенсії сягають 20 тисяч гривень)
  • пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок в минулому або в цьому році

Таким чином, індексація не торкнеться близько 3,5 млн пенсіонерів. У свою чергу інші 8,5 млн осіб мають право на перерахунок пенсій. Скаршевський додав, що індексацію за законом можуть проводити до кінця грудня 2020 року.

"За логікою, індексація повинна бути в січні. Але, наприклад, в минулому році вона була з 1 березня. Чиновники пояснювали, що знадобився час, щоб отримати офіційні цифри по інфляції і середній зарплаті за 2018 рік. Втім, були підозри, що таким чином влада просто хотіла заощадити, адже замість 12 місяців підвищені пенсії виплачували тільки 10 місяців", - додав він.

У Пенсійному фонді Дніпра також заявили, що Кабмін публічно не анонсував підвищення пенсій з березня. "На даний момент немає нормативного документа, який би регулював порядок індексації на цей рік. Ми всі пропозиції в Мінсоцполітики передали, воно повинно підготувати проект постанови, який потім буде винесено на Кабмін. Коли саме це станеться - ми не знаємо. ПФ повідомить про порядок індексації, як тільки він буде затверджений", - зазначають у відомстві.

Там же додали, що за станом на кінець лютого ПФ не отримав рішення Кабміну про початок індексації. "У постанові Кабміну цілком може бути прописаний перерахунок заднім числом. Тоді пенсіонерам дорахують пенсії і виплатять по окремим відомостям, можливо, в квітні. Гроші в будь-якому випадку не пропадуть, люди можуть не хвилюватися", - резюмували в ПФ.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...