У Росії закінчується нафта

Загальних запасів нафти в Росії могло б вистачити на 58 років видобутку, але більша їх частина економічно нерентабельна. Про це повідомив в інтерв'ю «Российской газете» глава Роснадр Євген Кисельов, передають Патріоти України.
«Рентабельних (запасів) відповідно до даних інвентаризації вистачить на 19 років», - сказав він. Дві третини нафти, знайденої в надрах, приходиться на важкодобувані запаси, розташовані, зокрема, в Арктиці. Але при поточних цінах - близько 60 доларів за барель - добувати арктичну нафту, за словами Кисельова, проблематично: потрібно 110-120 доларів за бочку.
19 років видобутку при поточних запасах - це «умовний, індикативний показник», підкреслив глава Роснадр: «З розвитком технологій цей рубіж буде постійно відсуватися». Поки, втім, в сфері технологій видобутку на шельфі змін поки не спостерігається, констатував Кисельов.
Схожу з Роснадрами оцінку в січні 2021 року давало російське Міненерго: з 30 млрд тонн запасів нафти рентабельні тільки 36%. «Це пов'язано з погіршенням можливостей освоєння: зростанням обводнення, необхідністю будівництва дорогих свердловин складної конструкції, низькою проникністю і розчленованістю колекторів, відходом в крайові зони і пласти з невеликими товщинами і так далі», - писав у журналі «Енергетична політика» заступник міністра енергетики РФ Павло Сорокін.
Якість відтворення ресурсної бази також погіршується, зазначав він. Середній розмір відкриттів нових родовищ в 2015-2019 роках склав 9-14 млн тонн (без урахування кількох великих на шельфі і Пайяхському родовищі). Приріст запасів в останні роки забезпечується дорозвідкою в діючих регіонах видобутку, а також переоцінкою запасів.
Реальна ситуація з запасами нафти може бути куди гірше, ніж на папері, з'ясувала в минулому році Рахункова палата за підсумками аудиту даних від найбільших сировинних компаній. Справа в тому, що значна частина запасів нафти і газу в Росії, про які рапортують сировинні компанії і які ставляться на державний баланс, не підтверджується в результаті переоцінки, розвідки і видобутку, виявили в СП.
В середньому щороку Росія списує з держбалансу «фейкові» запаси вуглеводнів майже в такому ж обсязі, який щорічно викачує з надр. У сумі з 2016 року були визнані неіснуючими в реальності запаси нафти і конденсату на 2,278 мільярда тонн, що становить майже п'ять річних обсягів видобутку.

А як же "Вєлічіє"? - За рівнем життя Росія вже через три роки впаде нижче не лише Казахстану але і Туркменістану – МВФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 6:15

Російські заробітчани в середньоазійських республіках - перспектива кошмар котрої скрепоносці уявити поки не можуть. Найближчими роками Росія продовжить втрачати позиції в рейтингу країн світу за рівнем життя, прогнозує Міжнародний валютний фонд. Як пи...

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...