В Україні багато товарів різко подорожчали: Нардеп пояснив, що відбувається з цінами

В Україні суттєво прискорилася інфляція - у червні річний показник становив 4,8%. Причиною може бути зростання тарифів на електроенергію, передають Патріоти України.

Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Посилаючись на дані Державної служби статистики, він зазначив, що з початку року споживчі ціни зросли на 4,3% (до грудня 2023 року).

Втім, лише у червні місячна інфляція становила 2,2% – це найбільший показник з жовтня 2022 року. За останні 24 роки ціни зростали швидше лише у 2000-му (3,7%) та у 2022 (3,1%) роках. "Основний внесок у прискорення інфляції у червні мало зростання тарифів на електроенергію для населення з 1 червня 2024 року, які за оцінкою Держстату зросли на 63,6%", – пояснив нардеп.

Серед непродовольчих товарів і послуг найсильніше подорожчали залізничні пасажирські перевезення (на 10%). Водночас зростання вартості електроенергії позначилося не на всьому – що навіть подешевшало, як-от одяг і взуття – на 2,5%.

Продовольчі товари у червні подорожчали помірно – на 0,5%. Найпомітніше змінилася ціни на яйця (+15,5%) та цукор (+3,2%), та Гетманцев це пояснює значним зниженням цін на ці товари з початку року. Найбільше подешевшали молоко (-0,7%), м’ясо (-0,6%).

У річному вимірі (до червня-2024) споживча інфляція прискорилась до 4,8% з 3,3% у травні. Це помітно вище порівняно з Польщею (2,6%), Угорщиною (3,7%) та Європейським Союзом (2,5%) загалом.

Вас може зацікавити:Деяким українцям в липні виплатять одноразову грошову допомогу: хто може розраховувати на кошти

Вас може зацікавити:"За Україною дуже сумую, якби могла – йшла б пішки": історія про біженку з Одеси та життя у Японії

Зростання інфляції впливає не лише на тарифи на електроенергію, але й також на витрати бізнесу на оплату праці та енергоживлення (зокрема з альтернативних джерел), подальше відновлення споживчого попиту. Крім того, це є чинником поступової девальвації гривні, яка за перше півріччя вже втратила 8,4% своєї вартості.

У другій половині року споживча інфляція може додатково зрости через підвищення акцизів на паливо. Втім відносно жорстка монетарна політика із збереженням контрольованих інфляційних очікувань продовжує її стримувати. Нацбанк прогнозує, що річна інфляція в Україні становитиме 8,2%.

66 найважливіших об'єктів "Укренерго" укриє антидроновий захист, що витримає атаку "Шахедів"

вівторок, 20 серпень 2024, 8:05

В Україні на фінальну пряму вийшло будівництво першої черги антидронового захисту високовольтного обладнання на 41 об’єкті компанії, яким керує "Укренерго". Ще на 22 об’єктах компанії будівництво першої черги захисту завершує Державне агентство з відно...

В Україні різко зріс попит на вживані авто зі США: Ось які моделі обирають

вівторок, 20 серпень 2024, 6:30

Впродовж минулого місяця в Україні було зареєстровано понад 4,1 тис. вживаних легковиків із США. Про це повідомляє "Укравтопром", передають Патріоти України. Згідно з повідомленням, 21% вживаних легковиків, що у липні перейшли на українські номери були...