В Україні блокують виплату пенсій навіть за копійкові комунальні борги: Чи мають право і що робити

В Україні банки за борги блокують навіть пенсійні рахунки своїх клієнтів. Однак, як пояснюють у самих банках, на час воєнного стану пенсійний рахунок має бути захищений, а таке блокування відбувається помилково, передають Патріоти України.

Як пише видання "На пенсії" з посиланням на пресслужбу одного з банків, під час блокування пенсійного рахунку потрібно надати виконавцю довідку про те, що рахунок використовується для отримання пенсії. Тоді його мають розблокувати. Крім того, за чинними правилами виконавець має зняти арешт на суму в розмірі 13 400 грн (для поточних витрат боржника) зі звичайного рахунку, якщо його арештували.

Так, згідно із законом за будь-який борг (найчастіше йдеться про комунальні борги, борги за аліментами, штрафами), незважаючи на суму (навіть якщо це 200 грн), весь банківський рахунок можуть арештувати. Для цього той, кому винен клієнт банку, звертається до суду, суд виносить рішення та починається виконавче провадження.

Виконавець судового рішення звертається до банку, фінансова установа зобов'язана арештувати рахунки свого клієнта за борги. Але при цьому заборонено під час воєнного стану арештовувати пенсійні рахунки. Тому такий арешт може статися лише помилково.

Сам банк знімати арешт із рахунків не має права. Така можливість є лише у судових виконавців. Після звернення боржника вони мають звернутися до банку та зняти арешт або з усієї суми (якщо це пенсійний рахунок), або з суми на картці у розмірі 13 400 грн.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...