В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не вийде, а тому підвищення податків не уникнути. Про це OBOZ.UA розповів нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Він зазначив: йдеться навіть не про десятки мільярдів гривень, передають Патріоти України.

"Відверто говорячи, там не так багато, що можна зрізати все в бюджеті. Це не десятки мільярдів, ми теж будемо це робити, просто не очікуємо, що це буде велика сума", – йдеться в повідомленні.

При цьому він наголосив: водночас Україна недоотримує серйозні гроші через функціонування нелегальних ринків – насамперед тютюну й алкоголю. Зокрема, на них, за даними міжнародних аналітиків, припадає 10 млрд грн втрачених коштів.

"Ну, і митниця – 50-100 (млрд грн. – Ред.) можемо рахувати. Яка насправді сума? Мені здається, це не дуже, чесно кажучи, важливо, тому що, добре, якби був мільярд, який вкрали в армії, – мені здається, це овердофіга (сленг. "дуже багато". – Ред.). А якщо це в 100 або в 150 разів більше, це така ж проблема, просто в декілька сотень разів більша", – пояснив нардеп.

Утім, резюмував він, на його думку, Україна зможе знайти потрібні їй кошти. І "ніхто не допустить ситуації, щоб військовим не вистачило грошей".

Усім українцям кардинально підвищать податки

Нагадаємо, Кабмін затвердив для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєкт щодо підвищення податків. Зокрема, документ передбачає:

  • військовий збір запропонують збільшити з 1,5% до 5%, а також зобов'язати фізосіб-підприємців (ФОП) для його сплати (за різними ставками залежно від групи);
  • військовим збором обкладуть торгівлю нерухомістю й авто.

Військовий збір хочуть запровадити і на нерухомість. Платитимуть продавці – по 5% доходу від реалізації одного об'єкта протягом року.

У разі ж придбання легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації України, тобто нових авто "з салону" та вперше ввезених з-за кордону, доведеться заплатити 15% від вартості машини. Це стосуватиметься як фізичних осіб, так і підприємств, установ та організацій. Винятком стануть лише випадки забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю.

Остаточне рішення ухвалюватиме вже парламент, і там обіцяють, що це станеться вже скоро. Загалом до держбюджету планують залучити 140 млрд грн.

Окрім того, в Україні збільшили витрати на оборону у 2024 році на 495,3 млрд грн, зокрема на оплату праці, військову техніку та будівництво фортифікаційних споруд. Для покриття додаткових видатків планується збільшити доходи бюджету на 214,5 млрд грн і фінансування за борговими операціями на 220 млрд грн.

Джерело: Обозреватель

Одна з країн ЄС із вересня значно знизить виплати для українських біженців: Стало відомо, скільки тепер платитимуть

середа, 7 серпень 2024, 11:30

З 1 вересня Ірландія знизить щотижневу державну допомогу для українських біженців із 232 (10 409 грн) до 39 євро (1749 грн), а виплати на дітей становитимуть близько 30 євро (1346 грн) на тиждень. Це рішення зачепить 19 тисяч біженців і викликало крити...

В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

середа, 7 серпень 2024, 11:22

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не в...