В Україні частина сімей платитиме за опалення в рази менше: Експерти розповіли, кому пощастить

В Україні в різних містах і навіть районах діють різні тарифи на тепло. По-різному можуть платити навіть два схожі сусідні будинки, які мають одного постачальника. Якщо на сам тариф вплинути звичайній сім'ї складно, то на суми в платіжках може вплинути кожен, передають Патріоти України.

Наприклад, у минулому опалювальному сезоні вартість за обігрів одного квадратного метра могла відрізнятися в Києві втричі. Поки одні платили 30 грн за квадрат, інші – близько 10 грн.

Щоб дізнатися, чи доведеться вам переплачувати, достатньо всього лише згадати, наприклад, платіжку за лютий минулого року. Якщо квадрат коштував дорожче ніж 15 грн,, ви платите за обігрівання вулиці, а не своєї квартири.

Стандартний багатоквартирний будинок до тепломодернізації споживає вдвічі більше тепла, ніж потрібно, розповідає глава Асоціації ЖБК та ОСББ Костянтин Киричук. Гкал "йдуть" через неутеплені дах, вікна, двері, підвал і стіни, а платять за них мешканці таких будинків.

І виправити цю ситуацію може будь-яка сім'я. Перший крок – створити ОСББ. Тоді можна зібрати кошти на утеплення, отримати грант або допомогу від місцевої влади. Але навіть в активному Києві ОСББ створили лише в близько 20% будинків, каже Киричук.

Іноді на утеплення навіть не потрібно збирати додаткові внески. У великих будинках за підсумками року залишаються невикористані кошти. У Києві, як і в більшості інших міст, із місцевого бюджету готові компенсувати 70% витрат на тепломодернізацію. Тобто суму, яка і так залишилася на рахунку, у кілька разів збільшать і можна буде, наприклад, замінити вікна в під'їзді або встановити індивідуальний тепловий пункт.

"Великий будинок збирає великі внески. Відповідно в ньому є ресурс. За рік на рахунках мого будинку (359 квартир) акумулюється 50-60 тис. грн. Програма 30 на 70 вимагає, щоб на рахунку ОСББ було як мінімум 30% від того, що хочете витратити, а решту дадуть із бюджету. Якщо в мене є 50 тис., то ще щонайменше 75 тис. мені дадуть", – розповідає Костянтин Киричук.

Джерело: Обозреватель

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...

В Україні підвищать пенсії, але пощастить не всім: Що треба знати

понеділок, 18 березень 2024, 19:30

Окрім того, що в Україні зростуть пенсії за вислугу років, наприкінці березня підвищення розміру виплат слід очікувати ще деяким групам українців, передають Патріоти України. В Суспільному повідомляють, що пенсії в Україні перерахували через підвищення...