В Україні доведеться підвищити пенсійний вік: Коли можна буде виходити на заслужений відпочинок

В Україні доведеться підвищити пенсійний вік Таке рішення можуть ухвалити відповідно до одного з варіантів вже після 2028-го. Експерти кажуть, що вже зараз є можливість підвищити вік виходу на заслужений відпочинок до 65 років,, передають Патріоти України.

У комітеті з питань соцполітики OBOZREVATEL не стали офіційно коментувати ідею підвищення пенсійного віку, оскільки вона не має особливої популярності серед українців і традиційно викликає невдоволення. Однак при цьому і в комітеті, і в уряді погоджуються: без підвищення пенсійного віку не обійтись, рано чи пізно це станеться.

"До кінця війни це питання не порушуватиметься", – пояснити у профільному комітеті Ради. Далі є два варіанти розвитку ситуації. Перший – пенсійний вік не підвищуватимуть до 2028 року. Другий - пенсійний вік підвищать раніше, після закінчення війни. Це залежить від багатьох факторів: і від ситуації на ринку праці, і від демографічної ситуації, і від вимог міжнародних кредиторів України.

Важливо відзначити: депутати та Кабмін останні, хто хоче підвищити пенсійний вік, і так було завжди. Наприклад, у 2017-му заради того, щоб зберегти можливість виходу на пенсію у 60, зважилися навіть скоротити пенсії на чверть, які й без того були одними з найнижчих у Європі.

Вчена Лідія Ткаченко розповідає OBOZREVATEL: і зараз, без змін пенсійного віку, українців, які виходять на заслужений відпочинок у 65 та 63 роки, буде більше. Так, цього року для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 30 років стажу. У середньому українці, які досягають 60-річчя, мають 32 роки стажу. Тобто для більшості таку вимогу виконати нескладно. Але щороку вимоги до стажу зростатимуть, доки він не досягне 35 років (по 12 місяців на рік).

В ЄС кинули виклик Visa та Mastercard, створивши нову велику платіжну систему: Що відомо

субота, 28 вересень 2024, 17:37

У Європейському Союзі розробили власну платіжну систему, яка покликана замінити розробки фінансових компаній Visa та Mastercard. Проект Wero створили за підтримки 16 великих банків та платіжних компаній, включаючи BNP Paribas, Deutsche Bank та Worldlin...

Українцям перерахують пенсії: Стали відомі деталі масштабної реформи

субота, 28 вересень 2024, 17:25

В Україні до кінця 2024 року мають ухвалити масштабну пенсійну реформу. В результаті мають збільшити пенсії тих, хто давно вийшов на заслужений відпочинок, передають Патріоти України. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді розповіла м...