В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають Патріоти України.

Така ініціатива міститься у законопроєкті № 11183, який уже зареєстрований у Верховній Раді. Автор документа, нардеп Володимир Крейденко ("Слуга народу") зазначає, що інформування про співпрацю з агресором дозволить українцям робити свідомий вибір.

"Українські споживачі повинні знати компанії, які опосередковано фінансують продовження збройної агресії держави-терориста, щоб робити усвідомлений вибір: чи користуватися послугами таких компаній або купувати їхню продукцію", – зазначив нардеп у Facebook.

Законопроєкт, серед іншого, пропонує запровадити кілька обов'язкових до виконання правил щодо позначення продукції, виробник якої здійснює господарську діяльність біля Росії. Зокрема:

  • маркування про співробітництво з РФ має бути розміщена на ціннику та упаковці товару;
  • маркування має включати напис "Виробник сплачує податки до бюджету держави-агресора";
  • аналогічні зміни пропонується внести і до законодавства про рекламу;
  • окремо передбачається маркування торгових чи офісних приміщень продавця, який продовжує діяльність у державі-агресорі.

Також передбачається, що Кабінет міністрів щомісяця інформуватиме споживачів про виробників або продавців, які здійснюють будь-яку господарську діяльність на території держави-агресора. Для цього Кабмін розміщуватиме "відповідну інформацію на урядових інформаційних ресурсах".

За словами Крейденка, така інформація дозволить громадянам уникати продукції виробників, які здійснюють господарську діяльність у Росії, а також триматися осторонь таких продавців. Як наслідок, це сприятиме припиненню опосередкованого фінансування збройної агресії проти України самими українськими громадянами, вважає нардеп.

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...