В Україні мають намір скоротити тривалість робочої зміни та збільшити відпустку деяким громадянам: Кого стосується

Попри складну ситуацію на економічному фронті, незабаром для певної категорії українців робоча зміна може стати коротшою, а відпустка довшою. Хто отримає додаткові години вільного часу та чи не загрожує це скороченням заробітної плати? Про нові ініціативи в трудовому законодавстві країни пише видання tribun, передають Патріоти України.

У Верховній Раді зареєстрували ініціативу щодо скорочення тривалості робочих годин для певної категорії громадян. Законопроектом також передбачено для цієї ж категорії збільшення тривалості щорічної відпустки.

Згідно цієї ініціативи, право на скорочення робочої зміни отримають громадяни, які працюють у нічний час. У тексті документу зазначено що робочий час з 22.00 години вечора до 7.00 години ранку вважається нічним.

Отже, якщо щонайменше 3 години робочої зміни працівника припадає на вказані години, то його робота вважатиметься нічною. Та для зарахування громадянина до "нічних працівників" такий трудовий розпорядок має бути щоденним, а кількість відроблених у нічний час годин має становити не менше ніж третину від річної норми робочого часу.

Для таких працівників пропонується скоротити тривалість робочого часу до 7 годин. Та навіть при зазначених умовах праці можуть бути винятки. Наприклад, якщо підприємство залучене до безперебійного виробництва і немає ніякої змоги зменшити тривалість робочої зміни працівників.

Ініціатива також передбачає надання 4 додаткових днів до щорічної відпустки. Наразі в Україні тривалість відпустки в основному становить 24 дні. Отже працівникам, задіяним у нічний час, надаватиметься 28 днів відпочинку щорічно.

Приводом для подання цього законопроекту стало виконання зобов'язань України в рамках Асоціації з Європейським союзом.

"Україна має привести вітчизняне законодавство до положень директиви №2003/88/ЄС щодо окремих аспектів організації робочого часу. Зокрема, в ній є поняття "нічний працівник", – йдеться у пояснювальній записці до зареєстрованого законопроекту.

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...