В Україні наполягають на запровадженні обов'язкової накопичувальної пенсії: Чого чекати

Мінсоцполітики підготувало проєкт закону "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення". Текст законопроєкту був опублікований на сайті Федерації профспілок України й до 28 жовтня перебуває на громадському обговоренні, передають Патріоти України.

"Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення, метою якої є формування пенсійних накопичень учасниками системи та отримання ними додаткових до загальнообов'язкового державного пенсійного страхування пенсійних виплат", – йдеться у документі.

Законопроєкт передбачає поступовий перехід до накопичувальних пенсій. Зокрема пропонується зменшувати ставку ЄСВ (Єдиного соціального внеску) протягом трьох років:

  • перший рік – зменшення з 22% до 17%;
  • другий рік – до 16%;
  • третій рік і надалі – 15%.

Водночас будуть запроваджені обов'язкові платежі до державних чи недержавних пенсійних фондів, які сплачуватимуть не тільки працівників, а й роботодавців.

Обов'язковий накопичувальний внесок становитиме 1% від бази нарахування в перший рік, 2% – у другий рік. Від третього року цей внесок становитиме 3%. Його сплачуватимуть і працівники, і роботодавці. Крім цього працівники зможуть за бажанням сплачувати "додатковий накопичувальний внесок".

Почалися проблеми: У двох областях України аварійні відключення світла

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:22

У Сумській та Полтавській областях запровадили аварійні відключення світла. Про це повідомляє Сумиобленерго та Полтаваобленерго, передають Патріоти України. Так, за вказівкою НЕК "Укренерго" на території Сумської області введені графіки аварійних відкл...

​Українські пенсіонери можуть отримувати грошову допомогу від ООН: Хто може розраховувати та які суми

понеділок, 28 жовтень 2024, 9:55

Українські пенсіонери можуть отримувати грошову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН, яка становитиме різницю між 3250 грн і розміром їхньої пенсії. Також пенсіонери можуть розраховувати на вікові надбавки в листопаді: 300 гривень (70-75 ...