В Україні перерахували ціни на олію: Як держрегулювання допомогло впоратись зі змовою монополістів

Попри запровадження в Україні регулювання цін на олію, вони не обвалилися. Понад те, деякі його марки навіть подорожчали, зазначають Патріоти України. Так, за даними "Мінфіну", у січні 2022 року середньомісячна вартість однієї з найпопулярніших в Україні марок олії – "Олейни" – зросла, порівняно з груднем, коли було запроваджено держрегулювання. При чому зростання склало більше гривні – з 56,01 грн/0,85 л до 57,21 грн/0,85 л.

У січні 2022 року середньомісячна вартість "Олейни" зросла порівняно з груднем

А середньомісячна ціна на іншу популярну олію – "Щедрий дар – знизилася суто символічно. У грудні-2021 пляшка на 0,87 л коштувала 55,76 грн, а в січні-2022 її вартість опустилася до 54,83 грн, тобто, здешевлення склало лише 93 коп.

Середньомісячна ціна на олію "Щедрий дар" знизилася суто символічно

У супермаркетах Києва станом на 21 грудня, неакційна ціна на пляшку "Олейни" коливається від 57,1 грн до 58,49 грн. На "Щедрий дар" – від 50,6 до 60,9 грн. Як засвідчив моніторинг OBOZREVATEL, ціни такі:

Metro:

  • "Олейна" – 57,7 грн;
  • "Щедрий дар" – 50,6 грн.

Varus:

  • "Олейна" – 57,7 грн;
  • "Щедрий дар" – 60,9 грн.

АТБ:

  • "Олейна" – 57,1 грн;
  • "Щедрий дар" – 53,6 грн.

"Сільпо":

  • "Олейна" – 48,49 грн (ціна акційна, без акції – 58,49 грн);
  • "Щедрий дар" – 53,49 грн.

Ціни високі через відсутність конкуренції

За словами кандидата економічних наук Олександра Хмелевського, сказаними для 34 каналу, високі ціни на олію в Україні "забезпечує" орієнтація виробників на експорт. Він зазначає: оскільки понад 90% виробленої олії експортується, "виробники ставлять світові ціни на свою продукцію" й на внутрішньому ринку.

Зі свого боку, економіст Олег Пендзин зазначає, що іншою причиною є фактична монополізація ринку. Він пояснює: через те, що вони не пускають в українські магазини дешевші пальмові та ріпакові олії, їхні виробники не мають змоги "збивати" ціни.

"У світі як? Ціна на пальму впала. Чи хоче не хоче середньоціновий сегмент – соняшникова олія – має знижувати ціну, тому що втратить ринок. Соняшникова кількість знизилася на 20, на 30%", – зазначив він.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...