В Україні провели масштабне підвищення пенсій: У кого виплата зросла більш ніж на 1000 грн

У березні було проведено підвищення виплат військовим пенсіонерам та ліквідаторам аварії на ЧАЕС – середній розмір підвищення склав понад 1000 грн. Також було проведено індексацію виплат іншим категоріям пенсіонерів, за результатами якої середній розмір підвищення становив близько 600 грн. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він зазначив: загалом індексація зачепила 10,5 млн українських пенсіонерів, передають Патріоти України.

"Станом на сьогодні всі пенсії за березень повністю виплачено. За результатами індексації у березні пенсії зросли майже на 20%. Наразі середній розмір пенсії в Україні становить 5200 грн. Також було проведено підвищення виплат військовим пенсіонерам та ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Середній розмір підвищення цих категорій пенсіонерів перевищив 1000 грн", – йдеться у повідомленні.

При цьому прем'єр наголосив: у квітні буде здійснено автоматичний перерахунок виплат для працюючих пенсіонерів – з урахуванням збільшеного трудового стажу. Таке підвищення зачепить близько 600 тис. українців. "Додаткові доплати за віком також залишаються чинними", – розповів прем'єр.

Українці можуть почати отримувати пенсію достроково

Водночас деякі українці можуть достроково вийти на пенсію. Для цього вони мають виконати всі необхідні умови, передбачені законодавством, – зокрема, відпрацювати на шкідливих виробництвах.

Також дострокову пенсію призначають особам із особливим статусом. Такими, зокрема, є учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни. А крім того:

  • члени сім'ї загиблих (померлих) захисників та захисниць України;
  • багатодітні матері й матері дітей з інвалідністю з дитинства, важкохворих дітей;
  • учасники ліквідації і постраждалі внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;
  • особи, яким на час звільнення (у зв’язку зі скороченням штату або станом здоров’я) залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...