В Україні прискориться інфляція: Експерти розповіли, на що найперше злетять ціни

В Україні зберігається рекордно низький рівень інфляції - за даними Держслужби статистики, за шість місяців ціни зросли лише на 2% порівняно з груднем 2020 року. Але при цьому багато товарів і послуг як подорожчали, так і подешевшали на десятки відсотків. Експерти вважають, що в третьому кварталі інфляція прискориться, а традиційного літнього нульового зростання цін, не кажучи про їх зниження, очікувати навряд чи варто, передають Патріоти України.

"У вересні можуть подешевшати яблука, оскільки їх урожай очікується непоганим, ціни можуть впасти вдвічі проти нинішніх, – розповідає Олексій Дорошенко. Але в грошах це все одно виявиться дуже дорого – 24-26 грн за кіло українських яблук. Буде сезонне зниження цін на помідори, цибулю та інші овочі, але яким воно виявиться, поки прогнозувати складно. А от зниження цін на комунальні послуги, перш за все на газ, точно зміниться їх зростанням. Оскільки почнеться підготовка до нового опалювального сезону і попит на газ у світі збільшиться. В цілому інфляція за липень-вересень складе 1-1,5%".

Олег Пендзин більш песимістичний у своїх прогнозах. На його думку, до зими очікуються значно вищі ціни на газ для населення і комунальної сфери – на рівні імпортного паритету. Це означає, що вартість опалення і гарячої води значно зросте.

"При цьому не буде компенсаторних механізмів для населення, вони не передбачені новим меморандумом про співпрацю з МВФ, – каже Олег Пендзин. – Стрімке зростання цін на агропродукцію очікується з наступного маркетингового року, який починається з серпня. Лідером зростання ціни виявиться картопля. Урожай картоплі у нас буде ще меншим, ніж в минулому році, бо багато полів на Західній Україні загинуло від дощів та повені. На дешевий його імпорт сподіватися не доводиться. Наприклад, Білорусь внесла картоплю в перелік заборонених до експорту товарів разом з часником і цибулею".

На думку Олега Пендзина, все це прискорить інфляцію, вже починаючи з липня. До кінця року вона дійде до запланованих в бюджеті 9% річного зростання цін, а то й перевищить їх. У третьому кварталі зростання цін, за його оцінкою, складе близько 3%, що набагато більше звичайних для цього кварталу 0,5-1% інфляції.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...