В Україні введуть новий вид пенсій: Кому збільшать виплату на 7 тисяч

В Україні з'явиться додатковий вид пенсії - меценатська. Її зможуть отримати ті українці, яким вирішить допомогти родич чи знайомий. При перерахунку на благодійну адресну пенсію 10 тис. грн, 7 тис. грн отримає тот пенсіонер, для якого відправили 10 тис., а ще 3 тис. грн - на пенсії іншим українцям. Про це повідомляє Пенсійний фонд на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"Після надходження коштів на окремий рахунок Пенсійного фонду України, 70% благодійного персоналізованого внеску (у наведеному прикладі це 7 тисяч гривень) буде включено у виплатні документи для обраного пенсіонера. Решту, 30%, буде спрямовано на фінансування пенсій інших пенсіонерів", – йдеться в повідомленні.

"Закон, ухвалений ВР у 2022 році, дозволяє здійснювати благодійні внески на виплату пенсій. Такі внески можна робити на користь конкретної людини, яка вже отримує пенсію та має рахунок у Пенсійному фонді, або знеособлено", – зазначила голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. .

Будь-який громадянин України, який проживає в Україні чи за кордоном, може здійснити благодійну пожертву в Пенсійний фонд для того, щоб збільшити розмір пенсії своїх батьків, бабусь та дідусів чи просто близьких людей.

Пенсію зможуть отримати не всі

В Україні щороку вимоги до стажу збільшуються на 12 місяців. Із 2023-го для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати щонайменше 30 років стажу. До 2028 року норма становитиме вже 35 років. Водночас критичним стане 2025-й: із цього моменту більшість українців не зможуть вийти на пенсію вчасно.

Як розповіла науковиця Лідія Ткаченко, у середньому українці в 60 років мають близько 32 років стажу. Тому виконати вимогу для виходу на пенсію вчасно 2023-го вони зможуть, а ось із 2025-го настане критичний момент.

Раніше в Пенсійному фонді вважали, що навіть за зміни вимог до стажу близько 55% українців усе одно зможуть вийти на заслужений відпочинок у 60 років. Але ці оцінки було складено ще до пандемії та повномасштабної війни. Тільки з початком повномасштабної війни близько трьох мільйонів українців перестали платити ЄСВ, тож їм не зараховують стаж.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...