В Україні ввели податок на город: Скільки заплатять ті, хто вирощує продукцію для особистого вжитку

На дрібних землевласників наразі поклали мінімальне податкове зобов'язання, яке вже умовно назвали податком на город. Цей грошовий збір українці сплачуватимуть навіть із невеликих ділянок землі, на яких зазвичай вирощують овочі не на продаж, а для власного споживання, зазначають Патріоти України.

Податок на город з'явився внаслідок ухвалення так званого "ресурсного" законопроекту №5600, який значно розширює в Україні базу оподаткування.

Кому доведеться платити податок на город?

Платити його доведеться всім власникам земельних ділянок, що знаходяться за межами населених пунктів. На присадибні ділянки ця норма не поширюється. Хоча у першій редакції законопроекту вона поширювалась і на них. Проте до другої редакції її вилучили.А от щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, то за них платити доведеться. При цьому площа ділянки, з якої братимуть податковий збір, має бути не менше ніж 50 соток. Хоча спочатку йшлося про більшу площу – 2 гектари. Однак потім цю норму скоротили вчетверо.

Щодо міст, то податок доведеться платити і за ту землю, яка знаходиться в межах міста, якщо її площа стартує від 50 соток і вище.

Скільки потрібно платити?

Законом встановлено мінімальну ціну податку за город. Вона становитиме 5% від нормативної оцінки землі. У середньому по Україні це 1500 гривень: десь трохи менше, а десь і більше. Платити податок потрібно буде щорічно – незалежно від того, має власник дохід від цієї землі чи ні.

Очевидно, таким чином влада хоче змусити дрібних землевласників відмовитись від своїх ділянок і продати їх за безцінь. Особливо, якщо цими власниками є пенсіонери, які й так ледве зводять кінці з кінцями, то їм першим і доведеться розлучитися зі своїми наділами.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...