В Україні змінять низку податків: Які штрафи та ставки з'являться влітку

В Україні до 1 липня змінять оподаткування для фізосіб-підприємців. Для них скасують пільгову податкову ставку у 2%, крім того, повернуть документальні перевірки та штрафи, передають Патріоти України.

У Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики одразу кілька людей розповіли OBOZREVATEL: рішення скасувати пільги для ФОПів ухвалять, це допоможе в майбутньому отримати значну підтримку від МВФ. Крім того, Україна фактично вже погодилася на такий крок, підписавши відповідний меморандум.

Законопроект про перегляд податкових правил зареєстрував у Раді Кабінет міністрів за номером 8401. Раніше в уряді проголосували за документ та підтримали його. Згідно з документом, до 1 липня 2023-го:

  • скасують податок 2% для ФОПів третьої групи (повернуть 5%);
  • ФОПи першої та другої груп будуть зобов'язані сплачувати єдиний податок;
  • повернуть документальні перевірки та штрафи за порушення податкового законодавства;
  • штрафуватимуть за відсутність РРО.

"Це кроки у фіскальній політиці, які влада України зобов'язана виконати за Меморандумом про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року... Але якщо повертатися у довоєнний стан системи оподаткування, то чому влада "забула" про свою відповідальність перед платниками, хоча б за своєчасне відшкодування ПДВ?" – прокоментувала рішення ексголова податкового комітету Ніна Южаніна.

Повернення "старих" податків не дозволить компенсувати величезний дефіцит бюджету. За оцінками голови комітету Данила Гетманцева, за 8 місяців дії пільгових ставок бюджет недоотримав близько 7 млрд грн. Фактично щомісяця держава втрачає близько 900 млн грн. Але при цьому річний дефіцит бюджету 2023-го становитиме 1,31 трлн грн.

Поки не конфіскація: Україна отримає дохід від активів РФ, але є нюанс

вівторок, 19 березень 2024, 10:47

ЄС розробив законопроєкт про спрямування прибутків російського центрального банку в Україну. Пропозиція передбачає, що Україна почне отримувати кошти з липня. Кошти підуть на постачання зброї, розвиток оборонної промисловості. Про це повідомляє Bloombe...

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...