Великій "зраді" бути? "Часу не залишилося, або Останній шанс США зупинити "Північний потік-2", - експерт

У США залишився останній шанс зупинити будівництво російського газопроводу "Північний потік-2". Якщо вони прямо зараз не посилять санкції, то перешкодити проекту вже не зможе ніколи. Таку думку висловив у своєму блозі військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, передають Патріоти України.

За його словами, якщо два роки тому у США було значно більше важелів протидії проекту, то з кожним днем їх стає менше. А найближчим часом найбільш дієвий з усіх і зовсім може втратити свою цінність.

"Так, у США в найближчі кілька місяців є можливість скористатися законом про захист енергетичної безпеки Європи, який отримав підтримку обох партій США. Відповідно до законопроекту, США можуть вводити адресні санкції для запобігання завершенню будівництва газопроводу "Північний потік-2", – написав Коваленко.
За його словами, у разі застосування закону, під санкції може потрапити компанія Allseas, що надає унікальне судно для прокладки труб. А без нього подальша прокладка "Північного потоку-2" загальмується. Проблема тільки в тому, що санкції потрібно вводити негайно, хоча США могли скористатися цим правом ще з 2017 року.

Коваленко побоюється, що з урахуванням того, що вся увага американських законодавців зараз зосереджена на імпічменті Трампа, законопроект навряд чи вдасться вивести з формату "опцій" у формат "обов'язково до виконання".

"З іншого боку, надія є, що Капітолій зробить хоч який-небудь крок щодо газопроводу, що являє не стільки економічний, скільки гібридний політичний проект. Водночас, подібну ініціативу можуть проявити і в Білому домі, тим самим показавши, наскільки господар Овального кабінету готовий насправді рішучий в припиненні гібридних проєктів Кремля і, в певному сенсі, обставити тим самим налаштованих проти нього сенаторів і конгресменів. Однак, мінус всій цій ситуації, як і говорилося вище – час. Час, якого залишилося, на жаль, вкрай мало", – написав Коваленко.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...