"Велику приватизацію і продаж держбанків під час війни допускати не можна": Економіст прокоментував рішення щодо "ПриватБанку"

Зараз найгірший час для приватизації та продажу державних банків. Є дві причини. Перша — війна, яка триває вже сьомий рік. Друга — економічна криза, підсилена поширенням коронавірусу й економічними обмеженнями, які запровадили практично всі країни світу й Україна. Через це вартість будь-яких активів мінімальна. Про це розповів економіст Андрій Новак, передають Патріоти України.

"Продавати щось, коли вартість мінімальна — це означає працювати не в національних інтересах. А в інтересах окремих бізнесменів, які хочуть придбати за мінімальними цінами державну власність. Зараз не час для продажу Приватбанку. І так званої "великої приватизації", — вважає Андрій Новак.

За словами економіста, Приватбанк може бути цікавий іноземним банкам, які б хотіли прийти на український ринок. "Також він цікавий українським бізнесменам, які вже володіють банками й не проти розширитись", — каже він.

Продаж, як і приватизація, не повинні бути самоціллю для уряду. Це інструменти для реалізації певної політики, зазначає економіст. "Але ми не розуміємо, в чому полягає економічна політика уряду, Нацбанку. Зокрема, в курсовій політиці, Національний банк самоусунувся і багато років працює за принципом плаваючого курсу. Хоча одна з головних функцій НБУ — забезпечення стабільності курсу національно-грошової одиниці. Він практично всі роки своєї роботи її не виконував. І в банківській політиці також не зрозуміло, які наміри та в чому полягає політика. Після націоналізації Приватбанку сукупно чотири державні банки займають практично 50 відсотків українського банківського ринку. Є ідеальна нагода використати момент для запровадження накопичувальної пенсійної системи. Для початку на базі державних банків. Таким чином нівелювати ризики, що пенсійні вклади кудись зникнуть чи знеціняться. Але ми бачимо лише наміри продати найкрупніший державний банк", — говорить Андрій Новак.

Раніше в Нацбанку заявляли, що першим продадуть Укргазбанк. "Розмов, чуток було багато і про Укргазбанк, і про Укрексімбанк, і про Приватбанк. Інколи це випадкові чутки, а інколи спеціально якась думка запускається в інформаційний простір. Щоб подивитися, як це сприйме суспільство — негативно чи позитивно", — додав Новак.

На думку економіста, всі чотири держбанки можна об'єднати в один чи два. "Щоб у нас був великий державний банк. На його базі можна було б запровадити накопичувальну пенсійну систему, страхові структури. Страхова державна компанія мала б бути базовою для обов'язкового медичного страхування, наприклад. Це все могло би бути за відповідної політики держави. Біда в тому, що в нас немає економічної політики. Не тільки стратегічної, а навіть тактичної. І тому відбувається приватизація заради приватизації, а продаж державних об'єктів заради продажу. А не як елемент політики для досягнення економічних цілей", — підсумував Андрій Новак.

Джерело: Gazeta.ua

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...