Великий друг України Річард Бренсон здійснив перший в історії Великої Британії космічний запуск із території королівства. Однак вийшло не зовсім гладко (відео)

Увечері 9 січня було здійснено перший історії запуск космічного апарату на орбіту з території Великобританії. Піонером прогнозовано стала приватна компанія Virgin Orbit, якою володіє мільярдер Річард Бренсон.

Бізнесмен та його інженери використовують нестандартний спосіб виведення космічних кораблів на орбіту. Старти Virgin Orbit докорінно відрізняються від тих, що здійснюють НАСА та Роскосмос.

Літак «Космічна дівчина»Інженери Бренсона модифікували для цього Boeing747. Увечері 9 січня літак піднявся в небо з аеропорту Ньюкі в Корнуолл і полетів на захід у бік Ірландії. Перебуваючи над графствами Керрі та Корк екіпаж колишнього лайнера зробив запуск ракети-носія LauncherOne. Вона була закріплена під лівим крилом Boeing. До речі, літак називається Cosmic Girl («Космічна дівчина»).

Сталося це на висоті приблизно 107 км над рівнем моря. Після цього запрацював двигун першого ступеня LauncherOne. Ракета набрала необхідну швидкість і вирушила на орбіту. Вона має вивести дев'ять невеликих супутників. Вони можуть використовуватися як у цивільних, так і військових цілях: від спостереження за океаном до навігаційних функцій. Супутники кружлятимуть на висоті приблизно 500 км над Землею.

Лондон розглядає цей запуск як найважливіший етап у розвитку космічної промисловості Великобританії. Робота над проєктом розпочалася вісім років тому. До цього Virgin Orbit здійснила вже чотири успішні запуски ракет над Тихим океаном із використанням такої ж технології. Однак усі ці старти були здійснені з території космопорту Мохаве, розташованого на північ від Лос-Анджелеса.

Щоб здійснити запуск із британської території, компанія Бренсона у співпраці з урядом побудувала в Корнуоллі новий центр управління польотами.

Космодром у Корнуоллі - проєкт

Перед стартом «Космічної дівчини» для глядачів влаштували щось на зразок дискотеки. Крутили виключно пісні, назви яких так чи інакше пов'язані з космосом — Rocket Man Елтона Джона, Space Oddity Девіда Боуї, The Final Countdown групи Europe, Walking on the Moon групи The Police, Start Me Up групи The Rolling Stones, Moondance Ван Моррісона та інші.

Однак політ не досяг запланованих результатів. Ракета LauncherOne, не змогла досягти навколоземної орбіти через "аномалію", повідомила прес-служба компанії.

За півтори години після зльоту, перебуваючи на висоті 10,7 км над Атлантичним океаном, літак випустив ракету. Однак успішно завершити місію під назвою Start Me Up не вдалося. Ракета запустила двигун першого ступеня і розпочала підйом на низьку навколоземну орбіту, але так і не змогла завершити його.

Тим часом літак Boeing-747 благополучно приземлився в Корнуоллі.

Компанія Бренсона не єдина, хто бере активну участь у реалізації британської космічної програми. Шотландські компанії Skyrora та Orbex працюють над створенням традиційніших систем запуску апаратів у космос, коли ракета підіймається на орбіту після вертикального запуску. Планується, що перші старти ці компанії зможуть здійснити наприкінці 2023 року. Будівництво космодрому для них завершується на Шетландських островах та в Сатерленді на півночі Великобританії.

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...