Відчутний удар! Прибутки Росії від нафти рекордно впали: Ось чому Кремль втрачає гроші на "чорному золоті"

Росія стрімко втрачає прибуток від торгівлі своїм основним ресурсом, що експортується – нафтою. Минулого тижня обсяги постачання російської нафти впали до найнижчого рівня з липня, а дохід від цієї категорії товарів – до мінімуму майже з початку року, передають Патріоти України.

Як повідомляє агентство Bloomberg, станом на 22 вересня середній показник обсягів експорту нафти за 4 тижні знизився до 3,1 мільйона барелів на добу. Це на 115 тисяч барелів менше, ніж за попередній період.

При цьому показник щотижневих обсягів експорту скоротився приблизно на 390 тисяч. Аналітики пов'язують це з чотириденною перервою в роботі експортного терміналу "Козьмино" на Тихоокеанському узбережжі Росії через технічне обслуговування порту або трубопроводу, який його забезпечує.

Валовий дохід знизився до мінімального рівня з кінця січня як на щотижневій, так і на чотиритижневій основі, оскільки зменшення обсягів переважило перше за три тижні підвищення ціни на основну нафту Росії марки Urals. Завдяки підвищенню на $3 за барель вартість марки перевищила позначку $60 – це поріг, встановлений країнами G7 як санкції проти Москви через повномасштабне вторгнення в Україну.

Крім того, США посилюють тиск на Кремль через нещодавнє зниження цін на нафту. Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США звернулося щонайменше до однієї страхової компанії з проханням надати інформацію про 14 компаній, яких підозрюють у порушенні санкцій на російську нафту.

Показник середнього рівня переробки нафти в Росії з 12 по 18 вересня знизився до 5,28 мільйона барелів на день, що є найнижчим щотижневим показником з кінця червня, оскільки російські нафтопереробні заводи розпочали сезонне технічне обслуговування.

Попри це за перші 8 місяців 2024 року профіцит поточних операцій російського бюджету становив $40,5 млрд проти $29 млрд минулого року, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев ("Слуга народу"). Цього стало можливим завдяки переорієнтації продажів нафти на Китай та Індію та використанню тіньового флоту танкерів. У зв'язку з цим аналітики прогнозують, що нафтогазові доходи російського бюджету в I половині 2024 року повинні становити по 11 трлн рублів, що повністю покриває витрати на війну за цей період.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...