Відібрати європейський ринок та "вбити" ціни: США до кінця року вдарять по "Газпрому" рекордним виробництвом скрапленого газу

Ринок вже перенасичений. Ціни вже вдвічі обвалилися в Азії та Європі, до рівня 2006 року. Однак це ще межа. Американці до кінця року збільшать пропозицію втричі. У цих умовах сподівання Москви на посилення через "Північний потік-2" сильно підупадають

США продовжують збільшувати виробництво зрідженого природного газу, посилюючи надлишок на світовому ринку, який вже вдвічі обвалив ціни в Азії і Європі. В середу компанія Sempra Energy - спільне підприємство французького концерну Total і японських Mitsui і Mitsubishi - оголосило про запуск першої лінії скраплення газу на проекті Cameron LNG, зазначають Патріоти України.

Експортний термінал в Луїзіані розрахований на 4,5 млн тонн скрапленого газу на рік. У 2020 році почне працювати друга і третя черги, які дозволять збільшити виробництво до 13,5 млн тонн.
З урахуванням вже існуючого надлишку пропозиції на ринку запуск ще одного проекту, надасть подальший тиск на спотові ціни на газ в цьому році, особливо в Європі - ключовому експортному ринку російського «Газпрому», відзначають аналітики Сбербанк CIB.
За оцінкою BloombergNEF, всього в 2019 році будуть запущені потужності зі зрідження на 33 млн тонн, тоді як попит зросте лише на 17 млн тонн.
Спотові ціни на газ на європейському ринку вже різко знизилися і знаходяться біля мінімальних значень з 2006 року. На головному газовому хабі ЄС - TTF в Нідерландах - газові контракти на початку тижня укладалися по 160 доларів за тисячу кубометрів.
Запаси газу в європейських сховищах, за даними Gas Infrastructure Europe, на 23 млрд кубометрів перевищують минулорічні на ту ж дату, і знаходяться на максимумі з 2014 року.
Обвал цін - наслідок перетікання на європейський ринок обсягів скрапленого газу, які призначалися для Азії, пишуть аналітики Сбербанк CIB Андрій Громадін і Анна Котельникова.
Скраплений газ на азіатському спотовому ринку різко подешевшав в зимові місяці на тлі падіння цін на нафту в 2018 році, а також надлишкових запасів в газових сховищах, запуску нових регазифікаційних потужностей і теплої погоди.
Зараз спотові ціни на газ в Японії та Сінгапурі майже на 50% нижче, ніж у вересні 2018, і складають 5,2 долара за млн британських теплових одиниць - близько 186 доларів за тисячу кубометрів.
У найближчі місяці ринок газу, ймовірно, залишиться під тиском через низький сезонний попит - це несе ризики для «Газпрому», оскільки на спотовий компонент вже припадає понад 50% у формулі розрахунку цін на газ для споживачів в Європі, попереджають в Ощадбанк CIB .
В середньому газовий холдинг продаватиме газ в Європі по 216 доларів за тисячу кубометрів, що на 10% нижче торішньої ціни (241 долар) і помітно недотягує до прогнозів компанії (235 доларів), відзначають аналітики.
«Газпром» покладає надії на друге півріччя, заявила в четвер на конференції у Берліні заступник голови правління Олена Бурмістрова.
«Міжнародні експерти пророкують сегменту скрапленого газу масштабний зліт в найближчі роки. І я повністю згодна з цим твердженням. Скраплений газ має низку незаперечних переваг. Це «гнучка труба», завдяки якій газовий ринок стає по-справжньому глобальним», - визнала вона.
«Але гнучкість скрапленого газу - це і його перевага, і його недолік. Сьогодні велика частина контрактів на поставку полягають на умовах FOB. Коли танкер відправляється в море, його пункт призначення невідомий. І якщо відкривається більш вигідна можливість продажу на конкурентному ринку, танкер буде перенаправлений. Саме цей фактор в дії ми і спостерігали в четвертому кварталі минулого року, коли скорочення «азіатської премії» призвело до Європи нові обсяги скрапленого газу», - нагадала Бурмістрова.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...