Відлуння сильної гривні та дешевого долара: Голова Ради Нацбанку пояснив, чому низька інфляція, котрою так пишається уряд, це перемога "зі сльозами на очах"

Непродумана фінансова політика Кабміну Гончарука та монітарна політика НБУ призвели до кризи вітчизняної промисловості, наполягає Богдан Данилишин

Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин вважає, що негативним боком низької інфляції є падіння промислового виробництва, яке фіксувалось протягом останніх шести місяців, зазначають Патріоти України. За словами голови Ради Нацбанку, низька інфляція ніби і «перемога», але зі сльозами на очах.

« Судіть самі:

  • шість місяців поспіль (з травня по листопад) падає промислове виробництво (за грудень даних поки немає), причому в листопаді минулого року промвиробництво впало на 7,5% до листопада 2018 року і на 4,6% до жовтня 2019 року.
  • ціни виробників за 11 місяців минулого року знизились на 4%, в т.ч. у добувній промисловості - на 19,8%, у переробній промисловості - на 4,9%. Промислова дефляція може стати тригером подальшого падіння промвиробництва.
  • знижується відношення кредитів реальному сектору економіки до ВВП, воно ставить 21% (у 2018 році - 24%).
  • дефіцит зовнішньої торгівля за 10 місяців 2019 року склав $9,95 млрд», - навів цифри експерт.

Данилишин зазначив, що через високі ставки за банківськими кредитами, обумовлені неадекватно завищеною обліковою ставкою НБУ, значно ускладнюється кредитування реального сектора економіки та підприємств-експортерів і тому виробники змушені скорочувати виробництво і звільняти працівників. «Безробіття в листопаді минулого року зросло на 11,4% в порівнянні з жовтнем», - навів цифри аналітик.

Голова Ради НБУ вважає, що низької споживчої інфляції в 2019 році вдалося домогтися за рахунок сприятливого впливу кон'юнктури на світових ринках основних товарів, що імпортуються – нафти і газу. «Внесла свій внесок ревальвація гривні (правда, в падіння промвиробництва і зростання зовнішньої торгівлі вона теж внесла свій вклад – виключно негативний). Але головне, що забезпечило низьку споживчу інфляцію - невиправдано жорстка монетарна політика Правління НБУ: зниження облікової ставки почалося надто пізно, розмір зниження ставки був суто символічним (аж до грудневого зниження на 2 п.п.). В даний момент облікова ставка НБУ в 3,3 рази перевищує рівень споживчої інфляції!», - підкреслив аналітик.

Данилишин наголошує, що хоч і було досягнуто механістично-формальне виконання в 2019 році мети щодо інфляції (без оцінки впливу на народне господарство в цілому), проте це створило серйозні проблеми і заклало небезпечні міни уповільненої дії для функціонування економіки в найближчі кілька років.

Нагадаємо, 27 грудня 2019 року прем’єр Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів України підготує новий макроекономічний прогноз на початку 2020 року і запропонує Верховній Раді внести зміни до бюджету-2020.

Як повідомлялося, доходи загального фонду державного бюджету України з початку 2019 року становили 93,9% від запланованого показника, в результаті чого до бюджету не надійшло 51,46 млрд гривень, запланованих у бюджеті. Це сталося через зміцнення національної валюти.

Раніше Кабінет міністрів зробив прогноз, що середній курс гривні до долара у 2020 році становитиме 27 грн/долар. Така цифра закладена у макропрогнозі, на якому розрахований проект держбюджету-2020.

Джерело: Главком

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...

Можна собі уявити настрої у Кремлі: Через загрозу санкцій США Китай вперше за півтора роки скоротив експорт до Росії , – Bloomberg

четвер, 18 квітень 2024, 6:23

Китай залишається головним постачальником стратегічних товарів необхідних для продовження війни проти України. Експорт товарів з Китаю до Росії у березні впав вперше з середини 2022 року після погроз США розширити санкції проти китайських компаній. За ...