Відмова від "брудних грошей" почалася: Китайські банки повертають платежі з Росії за вже поставлені товари

Російські бізнесмени поскаржилися на повернення платежів з Китаю за вже поставлені товари, передають Патріоти України.

Як повідомляють РосЗМІ, одразу два імпортери розповіли про повернення платежу в юанях через три місяці після здійснення переказу до великих китайських банків — за цей час товар уже було розмитнено й отримано.

Також повідомляється про повернення коштів навіть через чотири місяці. Крім того, було зафіксовано випадок, коли китайський постачальник повідомив про повернення платежу через неможливість отримати його в банку, хоча кошти було перераховано ще в травні.

Партнер адвокатського бюро Nordic Star Андрій Гусєв підтвердив, що їхні клієнти стикалися з такими проблемами і випадки не поодинокі. Те ж саме сказала гендиректор SinoRuss Сурана Раднаєва. Своєю чергою, комерційний директор експедитора «РМ лоджисті» Євген Ференець заявив, що повернення платежів з Китаю набуває масового характеру.

За його словами, китайський постачальник відвантажує російському покупцеві товар після часткової передоплати з умовою перерахування решти коштів протягом п’яти днів після відправки, але тут з’являється проблема з оплатою на стороні банку в КНР. Гроші «зависають», а вантаж уже в дорозі. За словами Ференеця, в деяких випадках проводять розмитнення, а сторони домовляються про альтернативні схеми оплати, але готових на це постачальників стає дедалі менше, оскільки у них немає впевненості, що імпортер знайде вихід із ситуації.

На думку експертів, платежі могли не пройти комплаєнс, оскільки китайські банки побоюються вторинних санкцій за співпрацю з Росією. Можна спробувати оформити перекази заново, проте російський банк не поверне комісію за минулу операцію, оскільки виконав своє зобов’язання з відправлення коштів, зазначає керівник напряму зовнішньоекономічної діяльності в банку «Бланк» Анастасія Сорокіна. При цьому якщо платіж не пройшов через відмову банку-одержувача, то відправляти кошти знову за тією ж схемою сенсу немає.

З цим згодна керуючий партнер FTL Advisers Наталія Пацева. За її словами, великі китайські банки відмовляються приймати гроші з Росії через загрозу вторинних санкцій, причому «особливо вимогливі» простежують весь ланцюжок руху коштів і відправляють назад навіть ті платежі, які були здійснені через треті країни. А невеликі банки дуже нестабільні. Пацева рекомендує не розраховувати на них у довгостроковій перспективі.

Ніж у спину: Один з найбільших банків Киргизстану заборонив перекази в рублях

вівторок, 20 серпень 2024, 19:05

Банк MBank, який є одним із найбільших банків Киргизстану, призупинив перекази в рублях. Обмеження було запроваджено на невизначений термін, що може бути сигналом для росіян на території країни та РФ, передають Патріоти України. Відповідне оголошення з...

Обігнали всіх: У якому місті Польщі найкращі заробітки

вівторок, 20 серпень 2024, 17:56

Портал місцевого самоврядування Wspólnota опублікував звіт, в якому представлено фінансовий стан населення окремих населених пунктів та адміністративних одиниць на карті Польщі. Про це йдеться у звіті Najbogatsze samorządy w 2023 roku. Ranking dochodów...