Відпочинок для іноземців подешевшає? Курс турецької ліри карколомно обвалився після заяви Ердогана. У країні навіть відбулись заворушення

Турецька ліра показала найсильніше падіння з часів валютної кризи 2018-го після того, як президент країни Реджеп Тайїп Ердоган похвалив центробанк країни за зниження процентної ставки. Вдень 23 листопада ліра дешевшала щодо американського долара на 8,8% і вперше подолала поріг 12 лір за $1, повідомляють Патріоти України з посиланням на Financial Times.

З початку року ліра втратила майже 40% вартості долара.

Найсильніше падіння за три роки. Курс турецької ліри обвалився через дії Ердогана

У 2021 році турецька ліра показала найгірші результати серед валют країн з економікою, що розвивається. За підрахунками агентства Reuters, з початку 2021 року вартість ліри впала майже на 40%, а з початку минулого тижня – майже на 20%.

Президент Туреччини неодноразово виступав проти підвищення ставок у країні, оскільки, на його думку, це веде до зростання інфляції, а не стримує її. З середини 2019 року президент Туреччини тричі звільняв голів ЦБ. Востаннє це сталося у березні, коли регулятор підняв ключову ставку на 2 відсоткових пункти — з 17% до 19%. За нового керівника ЦБ Туреччини у вересні знизив ставку до 18%, у жовтні — до 16%, у листопаді — до 15%. 22 листопада Ердоган заявив, що задоволений зниженням ставки третій місяць поспіль, попри попередження економістів, що подібні заходи розганяють інфляцію, яка вже наблизилася до 20%.

"За сьогоднішнього обмінного курсу офіційна інфляція може перевищити 30% найближчими місяцями. За нинішньої депозитної ставки це означає реальну процентну ставку -15%", – написав у Twitter колишній головний економіст Гакан Кара. – Якщо заходів не буде вжито у терміновому порядку, фінансова система не зможе з цим впоратися".

  • 18 жовтня курс ліри впав після звільнення топчиновників центрального банку Туреччини. 25 жовтня ліра впала до рекордно низького рівня – 9,85 щодо долара. Це сталося після того, як Ердоган заявив, що розпорядився відправити послів США та дев'яти інших західних країн.

Найбільшим постачальником запчастин для літаків в РФ стала... африканська країна

четвер, 28 березень 2024, 13:59

У 2023 році найбільшим постачальником запасних частин для літаків в Росію став Габон. Про це повідомляє видання The Moscow Times з посиланнямна митні дані РФ, передають Патріоти України. Всього за рік в Росію ввезли авіазапчастин майже на $2 млрд, з ни...

З імпортозаміщенням щось пішло не так: Понад 50% російських процесорів "Байкал" виявилися бракованими

четвер, 28 березень 2024, 12:53

Через провал кремлівської політики так званого «імпортозаміщення» більше половини російських процесорів Байкал виявилися бракованими. Констатувати це довелося російському пропагандистському виданню "Ведомости", передають Патріоти України. Як повідомляє...