Військовий збір можуть збільшити до 5%: Скільки доведеться платити з мінімальної та середньої зарплати

У разі підвищення військового збору до 5%, яке запропонував Кабінет міністрів, кожен українець із мінімальною зарплатою віддаватиме по 400 грн на місяць, а із зарплати у 20 тис. грн стягуватиметься вже по 1 тис. грн. Щоденні платежі становитимуть 13 та 33 грн відповідно, передають Патріоти України.

Про це повідомили у Міністерстві фінансів. У відомстві зазначили, що відсоток військового збору є єдиним для всіх.

Але сума коштів, одержуваних ЗСУ від конкретної людини, залежить від рівня доходу. Наприклад, якщо ставку військового збору підвищать платити потрібно буде:

  • при доході 8000 грн. (мінімальна зарплата) – 13 грн на день, 400 грн на місяць. У Мінфіні зазначають, що на ці (отримані за місяць) гроші можна придбати тактичні рукавиці;
  • при доході 20 тис. грн (трохи більше середньої зарплати) – 33 грн на день, 1000 грн на місяць. Суми має вистачити на тактичні окуляри;
  • 50 тис. грн. – 83 грн на день, 2500 на місяць. Придбати можна тактичний рюкзак;
  • 100 тис. грн. – 167 грн на день, 5000 грн на місяць. Стільки, за даними Мінфіну, коштує комплект воєнної форми;
  • 200 тис. грн. – 333 грн на день, 10 тис. грн на місяць. Достатньо для купівлі рації.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, щодня на війну потрібно 5,6 млрд грн. По суті, це щоденний військовий збір із 14 млн мінімальних зарплат.

"Необхідно знайти додаткові 500,3 млрд грн для забезпечення критично важливих потреб. При цьому можна розраховувати лише на власні ресурси, основними з яких є податки та внутрішні запозичення. Тому 1/4 із цієї суми пропонуємо закрити за рахунок перегляду військового збору з 1 5 до 5% для фізичних осіб... Кожна сплачена гривня податку важлива. Адже йде на купівлю життєво необхідних речей", – зазначили в Мінфіні.

Підвищення податків в Україні: основні пропозиції

Уряд України 18 липня схвалив законопроєкт, який пропонує внести зміни до Податкового кодексу. Фінальне рішення, втім, ухвалюватиме не Кабмін, а депутати Верховної Ради. Дата розгляду законопроєкту в першому читанні ще не визначена.

Документом передбачається підвищення військового збору, а також запровадження низки нових податкових платежів. Зокрема:

  • Збільшити ставку військового збору з 1,5 до 5%. При цьому його зобов'яжуть платити юросіб та фізосіб-підприємців (ФОП) – за різними ставками залежно від групи.
  • Обкласти військовим збором торгівлю нерухомістю та авто.
  • Запровадити податок на солодку газованку.
  • Стягувати військовий збір у розмірі 30% від вартості під час продажу ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння.
  • Обкласти військовим збором фіз- та юросіб при купівлі банківських металів.

"В умовах війни військовий збір мають сплачувати все. Це наша спільна відповідальність: і фізичних осіб, і ФОП, і великого бізнесу. Перегляд ставок військового збору та запровадження його для низки платників податків дозволить отримати до держбюджету додаткові 121,8 млрд. грн. для сектору безпеки та оборони", – заявляв Марченко.

В Україні змінили план великого підвищення податків: Чого чекати

середа, 28 серпень 2024, 6:52

Доопрацьований урядовий законопроєкт щодо підвищення податків передбачає зростання ставки військового збору з 1,5% до 5% та встановлення податку на прибуток для банків на рівні 50% і для фінансових компаній – до 25%. Водночас підвищення ПДВ і введення ...

"Руйнування дійсно значні": Експерт розповів, куди поцілив ворог під час атаки 26 серпня та коли можливі нові обстріли

середа, 28 серпень 2024, 6:20

26 серпня вранці РФ здійснила атаку на українську критичну інфраструктуру, зокрема пов’язану з енергетикою, як на генерацію, так і на системі розподілу електроенергії в Україні. Причому більше постраждали саме об'єкти системи розподілу, ніж генерації. ...