Вкладають у футбол, яхти, палаци, політику - тільки не в захист природи: 100 найбільших забрудників довкілля очолили Ахметов та Міттал

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів створило рейтинг найбільших забрудників атмосферного повітря за 2020 рік, його очолили підприємства Ріната Ахметова та Лакшмі Міттала, зазначають Патріоти України.

Про це йдеться у рейтингу, який Економічній правді надали у міністерстві.

У 2020 році обсяг викидів у повітря загалом скоротилося на 8%: з 2,1 млн тонн викидів у 2019 році до 1,92 млн тонн торік.

Водночас важливо розуміти, що такий показник пов’язаний передусім зі стрімким падінням економічної активності торік у зв’язку з пандемією COVID-19. Так, реальний ВВП України скоротився на 4% у 2020 році. Крім того, торік генерація електроенергії впала на 3,3%.

Отже, серед сотні найбільших забрудників в Україні, перші 50 відповідають за 46,3% забруднень. З них найбільша частка приходить на Донецьку область (18,53% загальної кількості). Одразу за нею розташована Дніпропетровська область (8,4%).

Підприємства цих областей, зокрема, складають першу десятку забрудників атмосфери. Проти 2019 року, до них додалося Покровське шахтоуправління.

Десятка найбільших підприємств-забрудників повітря
Десятка найбільших підприємств-забрудників повітря
ГРАФІК ЕП, ДАНІ МІНДОВКІЛЛЯ

Найбільшим власником цих підприємств є Рінат Ахметов. Йому належать ММК ім. Ілліча, Курахівська, Бурштинська та Запорізька ТЕС (ДТЕК), Азовсталь та Покровське шахтоуправління. Сумарно це 723 тис тонн.

Ще дві позиції належать Лакшмі Мітталу, а саме два металургійних виробництва АрселорМіттал. Разом – 202,68 тис тонн.

Центренерго (78,29% акцій належать державі в особі Фонду держмайна) відповідальне за 67,3 тис тонн в особі Вуглегірської ТЕС. Ще 78 тис тонн викидів виробляє Дніпровський меткомбінат, що належить Індустріальному союзу Донбасу (Олег Мкртчан).

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...