Врятувати багатомільйонний проект: З супутником "Січ-2-30" нарешті встановили стабільний зв’язок, - депутат

Після запуску 13 січня сателіт не міг вийти у штатний режим роботи, оскільки опинився у тіньовій зоні від сонця, його сонічні батареї отримували живлення лише від відбитого світла з Землі

У базі даних США з’явилася інформація про ідентифікацію українського супутника "Січ-2-30", що означає встановлення з ним сталого зв’язку. Про це повідомив народний депутат, член комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій та співавтор закону про демонополізацію космічної галузі в Україні Роман Грищук, зазначають Патріоти України.

Як пояснює нардеп, відбувся сталий зв'язок (або їхня серія) з супутником, внаслідок чого вдалось визначити його як один з космічних об'єктів, який до цього мав лише умовну назву.

У каталозі він зазначається як космічний об'єкт 51030 з попередньою назвою "Object AY".

Супутник вже можна знайти за допомогою сервісу Celestrak – він відображається з назвою "Sich-2-30".

"Таким чином, продовжуються льотно-конструкторські випробування супутника дистанційного зондування Землі "Січ-2-30" ("Січ-2-1"), які мають завершитись у середині березня", – розповів Грищук.

Нагадуємо:

13 січня американська SpaceX успішно запустила ракету Falcon 9, яка вивела на орбіту український оптичний супутник Січ-2-30.

У відповідь на інформацію про відсутність зв'язку з супутником "Січ-2-30" його розробники пояснили, що звʼязок нестабільний і це пов'язано з негативним енергетичним балансом апарата.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...