"Вставание с колен", або "Мы же братья": Недонаддержава-газонафтобензоколонка змушена звертатись до України про допомогу

У Кремлі марно сподівалися на "Північний потік-2".

Вже з січня перед "Газпромом" встане ще одна велика проблема - істотне збільшення транзитних платежів за прокачування газу. Москва буде змушена попросити допомогу в України. Справа в тому, що в цьому році обсяг законтрактованих потужностей через Україну становить 65 млрд кубометрів, а ось з січня 21 року - вже 40 млрд. Це було зафіксовано в надії, що до січня 2021 року запрацює "Північний потік-2", але він не заробив, повідомляють Патріоти України.

Санкції Сполучених Штатів зупинили будівництво. Тепер з'ясовується, що дефіцит потужностей щодо прокачування становить приблизно 20-25 млрд кубометрів. Фактично для Росії складається драматична ситуація: "Газпром" десятки мільярдів доларів викинув на будівництво нових трубопроводів і в підсумку опинився перед дефіцитом транзитних потужностей. Але це і є видимий показник ефективності управління. В результаті тепер доведеться бронювати додаткові потужності поставок газу через Україну, сплачуючи за них додаткові і великі гроші, номіновані в доларах. Причому авансом, відповідно до передбаченого контрактом Росії доведеться заплатити гроші вперед.

"Геніальна політика Міллера і його безпосереднього шефа Путіна", - констатує ситуацію російський експерт Ель Мюрид. Раніше, рівно рік тому, в листопаді 2019 року "Газпром" направив Україні лист з офіційною пропозицією або продовжити поточну операцію з постачання газу в країну для власних потреб і для транзиту в Європу, або підписати нову річну угоду, повідомив російський експортер газу.

10-річна угода між Росією і Україною, які знаходяться в протиріччі з моменту анексії Москвою Криму в 2014 році, минає 31 грудня. Росії був потрібен час, щоб закінчити будівництво трубопроводів в обхід України, щоб продовжити експорт газу в Європу, її найбільший ринок, без поставок через свого сусіда. Без продовження угоди тисячі домогосподарств на континенті опинилися б під загрозою браку газу в зимовий сезон. Українська енергетична компанія "Нафтогаз" не відразу відповіла на запит. Раніше країна заявляла, що вважає за краще визначеність довгостроковій угоді і не погодиться на короткострокову угоду, яка потрібна Москві.

Контрольований державою "Газпром" також заявив в понеділок, що він запропонував відмовитися від судових позовів і зустрічних позовів з боку України і Росії в якості попередньої умови для укладання угоди. Нафтогаз заявив, що йому належить компенсація за те, що «Газпром» не прокачує певний обсяг газу в рік через Україну і платить занадто мало за те, що він відправив по трубопроводах країни. Президент Росії Володимир Путін також заявив, що арбітражні позови по угоді повинні бути відхилені, назвавши це "нонсенсом". У Брюсселі пройшло кілька раундів газових переговорів. У 2018 році році «Газпром» поставив до Європи понад 200 мільярдів кубометрів (мільярдів кубометрів) газу, з яких 87 мільярдів кубометрів пройшли через Україну, що принесло Києву цінний транзитний дохід.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...