Виробники лякають дефіцитом: Очікужться різке зростання ціни на улюблену крупу українців

В Україні очікується подорожчання гречки. У 2024 році фермери суттєво скоротили площі посівів, на додачу до чого на врожайності цієї культури позначилися й кліматичні зміни, передають Патріоти України.

Про це, як повідомляє Agronews, розповів директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сидоров. Він пояснив це падінням цін на гречку, яке спостерігалися на початку року.

Тобто на початку 2023 року високі ціни на цей продукт надихнули фермерів засіяти гречкою 124 тис. га, а вже цьогоріч під посів було відведено лише 100 тис. га. Лише на Вінниччині аграрії скоротили посіви у 2,5 раза – тепер урожай збиратимуть лише на 5,5 тис. га гречаного поля.

Крім того, потрібно врахувати й тривалу липневу посуху. Це загрожує суттєвим недобором врожаю і зниженням валового збору гречки.

Тому ціни на гречку вже не будуть такими, як нинішнього літа. Вони суттєво підростуть. А якщо тенденція до скорочення посівів збережеться і наступного року, то ціни знову можуть повернутися до тризначних чисел, як це було наприкінці 2022 – на початку 2023 року.

Найпотужніший у Росії Омський НПЗ після чергового вибуху втратив другу половину виробничих потужностей, - Reuters

вівторок, 27 серпень 2024, 12:22

Керівництво підприємства в авральному порядку задіює резервни потужності. Наскільки вони здатні зарадити справі, достеменно не відомо. Після вибуху, який стався у понеділок, 26 серпня, найбільший НПЗ Росії в Омську втратив близько половину своїх потужн...

"З вересня ми заходимо в бюджетний процес": Стефанчук анонсував важкі рішення для України

вівторок, 27 серпень 2024, 11:58

З вересня в Україні розпочнеться бюджетний процес, який обіцяє бути складним і вимагатиме прийняття важких рішень. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, передають Патріоти України. "Прийняття бюджету одна з найважливіших функцій парламе...