Вистачить на кілька тисячоліть: На Одещині знайшли альтернативу "Артемсолі"

Через бойові дії в Україні виник дефіцит солі. Адже основний постачальник "Артемсіль" розташований на лінії фронту – в Соледарі Донецької області. На Одещині вже пропонують варіанти виходу з цієї складної ситуації, щоб українці були забезпечені сіллю і щоб не піднімались ціни. Радять розпочати розробку інших альтернативних родовищ, передають Патріоти України.

Солі з Одещини вистачить на кілька тисячоліть

В Одеській області є одне з найбільших родовищ – Ізмаїльське. Воно розташоване на півдні регіону, між озерами Катлабух та Китай. Його називають майже невичерпним. Адже запаси оцінюють у 4 мільярди тонн. Цього Україні вистачить на кілька тисячоліть.

За словами, професора кафедри загальної геології Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Володимира Кадуріна, саме зараз настав час розробляти Ізмаїльське родовище. "Воно цілком може замінити Артемівське та Слов'янське. Якщо ситуація в районі Соледара тривалий час залишатиметься такою самою, то треба розробляти Ізмаїльське", – розповів науковець.

При цьому він попередив заздалегідь про можливі труднощі в роботі. Адже глибина залягання кам'яної солі там понад сто метрів. Доведеться копати глибокі шахти. Кадурін заспокоїв, що це відома практика.

Сіль для Одещини

За словами вченого, дефіцит солі лише для Одеси можна покрити, якщо відновити видобуток на Куяльницькому лимані. Його зупинили в 1931 році.

"Метод дуже простий. Там є лагуна, створена ще XVII столітті, туди запускається ропа – солона вода Куяльника. Лагуна перекривається і через деякий час сонце випарує воду. Щоправда, таким чином сіль можна отримувати лише влітку", – пояснив Кадурін.

На Одещині є й інші лимани, де в давнину добували сіль. Мовиться про бессарабські. Про них нагадав завідувач науково-дослідного відділу національного природного парку "Тузловські лимани" Іван Русєв.

"Сіль активно стали добувати на лимані Бурнас і згодом з'явилося село Тузли. Воно й отримало свою назву від тюркського слова "туз" – сіль. Для керівництва соляними промислами створили контору соляного управління", – сказав Русєв.

Українці можуть отримати субсидію, навіть працюючи на пів ставки: Що треба знати

понеділок, 29 квітень 2024, 12:42

Деякі українці можуть отримати субсидію на житлово-комунальні послуги. Йдеться про тих, чиї доходи не можуть покрити витрати на комуналку. Крім цього, на пільгу також можуть розраховувати особи, які працюють неповний робочий день. Детальніше про це роз...

Ціни на газ злетять? Глава "Нафтогазу" розповів, до якого тарифу готуватися населенню

понеділок, 29 квітень 2024, 11:30

Україна перебуває у складних умовах через повномасштабну війну, зокрема, сильно постраждала енергетика. Яких тарифів на газ варто очікувати населенню, розповів голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов в інтерв'ю для "Подробиць", передають Патр...