Вже немає чим платити пенсії та зарплати бюджетникам: Шмигаль заявив про кризу в економіці України

Військові дії в Україні викликали бюджетну кризу в країні. Через повномасштабне вторгнення Росії пріоритетною сферою фінансування став військовий сектор. Водночас, пенсії та зарплати бюджетникам вже немає чим платити, передають Патріоти України.

Про катастрофу, що насувається з виплатами, попередив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю, яке він дав Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Денис Шмигаль повідомив, що наступного року грошей на зарплати та пенсії українцям у бюджеті не вистачить. Економіка вичерпала свій ресурс, який вона може підняти у воєнний час. Тому Україна потребує фінансової допомоги від західних партнерів. Тільки це зможе зберегти фінансову систему нашої країни, а також дозволить виплачувати пенсії та зарплати бюджетникам. Він також зазначив, що вид цієї допомоги не такий важливий, як сам факт її наявності.

"Чи стане це кредитом чи грантом, менш важливо. Ми вже вичерпали всі можливості економії. Сьогодні оборонний бюджет становить 60% наших держвидатків, і ми використовуємо фінансову допомогу наших партнерів значною мірою для соціальних потреб людей та для реконструкції. Будь-яка затримка тут може мати жахливі наслідки", - каже Денис Шмигаль.

Війна в Україні завдає колосальних збитків економіці країни. На сьогоднішній день масштаб руйнувань, завданих російським агресором, оцінюється вже більш як у 700 мільярдів доларів. Щоправда, їх можна відшкодувати за рахунок заблокованих російських активів, додав прем'єр-міністр. Денис Шмігаль також зазначив, що стабільність бюджету не менш важлива, ніж військова міць країни.

"Якщо говорити про вкрай негативний сценарій, то ми вже не змогли би платити ні зарплати, ні пенсії. Тому фінансова стабільність України така ж важлива, як і військова безпека або постачання боєприпасів", - повідомив Денис Шмигаль

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...