З архіву ПУ. В Україні бум фальшивої валюти, на "гачок" потрапляють навіть банки: Які купюри підробляють

В Україні, за даними Нацбанку, 75% всіх фальшивок в іноземній валюті - це долари, при цьому 96% підробок - 100-доларові купюри, передають Патріоти України у травні 2020 року.

Примітно, що долари підробляють у всьому світові, і для багатьох злочинців – це став прибутковий бізнес. Причому замовити підробку можна в інтернеті: всі необхідні контакти є у Darknet (сегмент інтернету, де проводиться велика частина незаконних операцій), а домовитися про покупку фальшивок – у Telegram.

"Валюта" оплачується біткоїнами, її доставляють просто поштою. Найчастіше платити потрібно близько 30% номіналу. Тобто за 100-доларову купюру просять $30", – йдеться у статті.

При цьому варто відзначити якість роботи фальшивомонетників. Одна зі співробітниць відділу бухгалтерії великої української компанії розповіла про фальшиву 100-доларову купюру, яка попалася їй під час обміну валюти. Навіть маючи навички визначення автентичності валюти, не змогла самостійно розпізнати фальшивку. Навіть більше, і спеціальна машинка для підрахунку коштів, яка повинна сигналізувати про несправжні гроші, пропустила псевдокупюру.

Незважаючи на те, що фальшиві гроші можуть попастися навіть у касах банків, легальні фінансові установи залишаються найнадійнішим продавцем валюти. У банків є більше можливостей виявити несправжні гроші.

Разом з тим, у НБУ заявили, що загальна ситуація з фальшивими грошима далека від критичної, і згідно з оцінками банкірів, це скоріше виняток з правила.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...