З санкціями ЄС проти алмазного сектору РФ виникли проблеми через одну країну, - Politico

У Європейському Союзі обговорюють новий раунд санкцій проти Росії у зв'язку зі збройною агресією в Україні. Одна з пропозицій — заборона на імпорт алмазів з РФ. Але в цьому питанні виникають складнощі через внутрішні розбіжності в Бельгії, повідомляють Патріоти України.

Україну та її прихильників обурило, що Брюссель не бажав приєднатися до ембарго на торгівлю російськими алмазами. Імпорт цих дорогоцінних каменів збагачує "Алросу" — частково державну російську компанію. А раз в підприємстві є частка Кремля, то виручені кошти йдуть на фінансування війни.

Однак нещодавно прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо заявив: "Російські алмази — це криваві алмази. Доходи Росії від алмазів можуть припинитися тільки в тому випадку, якщо доступ російських алмазів на західні ринки буде неможливий. Над створенням цього міцного фронту Бельгія працює разом зі своїми партнерами".

Основна причина, чому Брюссель противився забороні на імпорт алмазів — це збиток для економіки Антверпена. У місті активно торгують згаданими дорогоцінними каменями з РФ. Галузь вже постраждала в ході накладених на Росію обмежень, зокрема, через санкції США щодо імпорту алмазів. Однак зараз необроблені "камінчики" відправляються на інші ринки, а потім в огранованому вигляді ввозяться в західні країни.

Як повідомив журналістам бельгійський чиновник, з цієї причини важливо створити надійну систему відстеження походження алмазів: "Європа і Північна Америка разом складають 70 відсотків світового ринку природних алмазів. Виходячи з цієї ринкової сили, ми можемо забезпечити необхідну прозорість у світовому алмазному секторі та структурно заборонити "криваві алмази" на світовому ринку. Війна в Україні забезпечує сильний імпульс".

Однак всередині Бельгії все ще спостерігаються серйозні розбіжності в цьому питанні. Де Кроо очолює коаліцію з семи партій. Зелені і соціалісти вступають за заборону на імпорт алмазів в новому пакеті санкцій ЄС. А ось чотири представники інших політичних сил анонімно повідомили журналістам, що домогтися цього навряд чи вийде. У Бельгії з великою ймовірністю не схвалять навіть квоти на імпорт. Саме тому Де Кроо очікує міжнародного рішення.

Але навіть якби всі партії в брюссельському уряді схвалили заборону на торгівлю російськими алмазами, залишається ще одна перешкода. Регіональні уряди мають право голосу в політичній системі Бельгії. Влада північного регіону Фландрія виступає проти заборони на імпорт. В області панують фламандські націоналісти, президент яких, Барт де Вевер, також обіймає посаду мера Антверпена. За словами бельгійського чиновника, "ніщо не змусить їх передумати" в питанні введення санкцій на торгівлю російськими алмазами.

На поточний момент невідомо, чи вдасться Бельгії створити трансатлантичну коаліцію для відстеження походження алмазів. На думку експертів, таке рішення було б більш ефективним, ніж санкції США, які Росія обходить. Один з чиновників з Брюсселя сумнівається в реалізації плану, але пропонує "дати де Кроо шанс".

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...