За опалення доводиться переплачувати: Хто змушений платити за сусіда та як змінити ситуацію

В Україні в багатоквартирних будинках, де більшість, окрім будинкового лічильника на тепло, встановили індивідуальні, мешканцям без приладів обліку доводиться переплачувати. Фактично їм потрібно оплачувати опалення місць загального користування як за себе, так і за сусідів. Таку проблему озвучили у пресслужбі "Київтеплоенерго", зазначають Патріоти України.

Вони пропонують змінити методику розрахунку сум у платіжках. Інший варіант у такому разі – встановити квартирний прилад обліку всім мешканцям. Проте на це доведеться витратити кілька тисяч гривень кожній родині.

Також важливо зауважити, що квартирний теплолічильник можна встановити лише в порівняно нових будинках. Опалення в "хрущовках" не дозволяє враховувати поквартирну витрату тепла. Зазначимо, згідно з законом про ЖКП, мешканці без лічильників у багатоквартирних будинках, де більшість встановили поквартирні прилади обліку, змушені оплачувати свою частину в різниці між показаннями будинкового лічильника та сумою показань квартирних.

Такі розрахунки призводять до того, що у квартирах без лічильників отримують завищені платіжки: вони більше платять за опалення місць загального користування, а також компенсують втрати у сусідів, які не утеплили вікна, стіни, вентиляцію.

"Щоб забезпечити якісний та справедливий розподіл спожитого тепла між жителями таких будинків, ми вкотре звернулися до Мінрегіону з пропозиціями внести зміни. Запропонували встановити верхню межу нарахувань для будинків, де понад 70% квартир обладнано індивідуальними приладами обліку", – зазначив директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...